Nettisivut yritykselle: Opas nettisivujen hankintaan

Olet ajatellut perustaa nettisivut yritykselle, mutta et tiedä mistä aloittaa? Päässä pyörii monia kysymyksiä, kuten nettisivujen hinta, kenet valitset tekemään yrityksesi uudet nettisivut, mitä sivuilla pitäisi olla ja varmasti sata muutakin asiaa askarruttaa…

Päällimmäisinä kuitenkin on varmasti oikean tekijän valinta kymmenistä vaihtoehdoista ja tietenkin se hinta, varsinkaan uusilla yrityksillä ei ole usein varaa tai tarkoituksenmukaista panostaa uusiin nettisivuihin tuhansia euroja.

Millaiset nettisivut tarvitset?

Kun perustat nettisivut yritykselle, nettisivuilta olisi hyvä löytyä vähän tarinaa yrityksestä, yrityksen palvelut tai tuotteet esiteltynä ja tietenkin yrityksen yhteystiedot. Nettisivujen sisältö riippuu tietenkin täysin toimialasta ja mitä asioita yrityksen kannattaa tuoda esille.

Otetaan esimerkki kampaamosta. Kampaamot tarjoavat ennalta hinnoiteltuja palveluja, niillä on fyysinen toimipaikka, kampaamoihin varataan usein aika etukäteen, jne. Nettisivuilla olisi silloin hyvä olla ainakin seuraavat asiat:

 • Esittely kampaamosta ja mahdollisesti sen työntekijöistä
 • Palvelut esiteltynä
 • Palveluhinnasto
 • Nettiajanvaraus
 • Yhteystiedot, jossa myös sijainti kartalla
 • Ajankohtaista osio, jossa kerrotaan tarjouksista ja vaikka uutuustuotteista

Mitä nettisivut yritykselle sitten maksavat?

Hinnat alkavat ilmaisista ”tee-se-itse kotisivuista”, mutta ne eivät yleensä yritykselle ole se kaikista loistavin vaihtoehto. Lue lisää ilmaisista nettisivuista toisesta artikkelistamme.

Kun pyydät yritykseltä tarjouksen nettisivuista, tarjoajia löytyy laidasta laitaan: yhden henkilön ”teen kaiken itse” yrityksistä aina suuriin mainostoimistoihin. Kumpikaan ei ole optimaalisin vaihtoehto, toinen on usein todella kallis ja toinen riskialtis jatkuvuuden ja monipuolisuuden kannalta.

Hinnat vaihtelevat muutamasta kympistä useisiin tuhansiin euroihin. Muutaman kympin sivuilta et voi odottaa huikeaa ja räätälöityä kokonaisuutta, kun taas tuhansia euroja nettisivuista ei ole mitään järkeä maksaa. Kaiken kukkuraksi nettisivujen hinta ei kerro yleensä sivujen laadusta tuon taivaallista.

Tuhansien eurojen nettisivuilta ei välttämättä löydy mitään sen kummallisempaa, kuin muutaman satasen sivuiltakaan. Vastaavasti parilla sadalla eurolla voit saada jo teknisesti hyvät sivut, riippuen miten paljon itse teet (tästä lisää kohdassa ”nettisivujen hinnan muodostuminen”).

Kaikista kalleimmat nettisivut yritykselle ovat ne, jotka jäävät pölyttymään Googlen viimeisille sivuille tai karkottavat potentiaaliset asiakkaasi parissa sekunnissa. Toisin sanoen: jos kukaan ei koskaan käy nettisivuillasi, ei niistä ole myöskään mitään hyötyä tai nettisivusi ovat niin tökeröt ja huonosti toimivat, että ne karkottavat potentiaaliset asiakkaasi silmänräpäyksessä.

Nettisivujen hinnan muodostuminen

Nettisivujen hinta koostuu työmäärästä ja palveluntarjoajan katteesta. Työmäärään vaikuttavat seuraavat asiat:

Sisällön luominen

Sisällön luominen: Kirjoitatko itse sisällön kotisivuillesi vai tekeekö nettisivujen tekijä sen puolestasi? Jos naputtelet sisällön itse nettisivuillesi, säästät paljon euroja. Tämä ei edes ole vaikeaa, kunhan huolehdit että nettisivujen tekijä on asentanut nettisivuillesi helppokäyttöisen editorin.

Rakenne

Kuinka paljon erilaisia sivuja nettisivuillasi on ja miten paljon sisältöelementtejä sivuille asennetaan.  Nettisivuillasi voi olla vaikka 100 sivua, mutta ne eivät välttämättä ole erilaisia. Esimerkiksi jos yritykselläsi on kymmenen eri palvelua, yhden sivun tekeminen riittää. Voit kopioida sivun ja vaihtaa kuvat sekä tekstit todella helposti ja saat kaikille kymmenelle palvelullesi oman sivun yhden sivun hinnalla. Sisältöelementit voivat olla mitä vain: luetteloita, kuvia, tekstiosioita, videoita, referenssejä, jne. Sisältöelementtien suuri määrä lisää työmäärää, joka näkyy jossakin määrin hinnassa.

Lisäosat

Kotisivuillesi voidaan asentaa erilaisia lisäosia lähes rajattomasti, riippuen mitä tarvitset (Chat, Galleria, Ajanvaraus, monikielisyys, Extranet, jne.). Osa lisäosista on maksullisia ja osa ilmaisia, joka luonnollisesti vaikuttaa hintaan. Toisten lisäosien asennus kestää pari minuuttia ja toiset taas vievät aikaa paljon enemmän. Mieti, mitä kaikkea oikeasti tarvitset.

Ulkoasu

Ulkoasun suunnittelu voidaan tehdä alusta loppuun käsityönä graafisen ohjeistuksen mukaan tai ulkoasu voidaan muokata ns. valmiiseen leiskaan. Valmiiseen leiskaan muokattu ulkoasu on edullisempi, koska siinä yksinkertaisesti työmäärä on pienempi. Olipa valintasi kumpi tahansa, huolehdi että ulkoasun tekee osaava Web designer tai saatat saada tökerön asiakaskarkottimen tyylikkäiden nettisivujen sijasta.

Toimivuus

Nettisivujen pitää toimia sujuvasti myös mobiililaitteilla, koska yhä useampi selaa nettiä nykyään tableteilla ja kännyköillä. Tämän lisäksi kotisivujen pitäisi latautua kohtalaisen nopeasti, koska kukaan ei jaksa odotella pitkään sivusi avautumista ja niiden pitäisi vielä olla helppo käyttää, eikä asiakkaasi eksyttävä linkkiviidakko.

Hakukoneystävällisyys

Kun teet nettisivut yritykselle, niiden pitää kaiken muun lisäksi löytyä Googlesta. Et kauheasti hyödy nettisivuistasi, jos kukaan ei koskaan käy niillä. Hakukonenäkyvyydessä otetaan huomioon kaksi asiaa: Tekninen hakukoneoptimointi ja sisällön optimointi. Teknisen hakukoneoptimoinnin tekee kotisivujesi toteuttaja ja sisällön optimointi on käytännössä tekstiä, jota kotisivuillesi kirjoitat.n nopeasti, koska kukaan ei jaksa odotella pitkään sivusi avautumista ja niiden pitäisi vielä olla helppo käyttää, eikä asiakkaasi eksyttävä linkkiviidakko.

Kaikista tärkeintä yrityksesi nettisivuissa on, että potentiaaliset asiakkaasi löytävät niille ja ne antavat kävijälle myönteisen kokemuksen.

Nettisivujesi pitäisi täyttää seuraavat edellytykset

 • Nettisivujesi sisältö on laadukasta ja se on suunniteltu asiakkaita varten, mutta samalla hakukoneet huomioon ottaen
 • Ulkoasun pitää olla sisältöön sopiva ja tyylikäs, jotta se vahvistaa kuvaa yrityksesi ammattimaisuudesta ja johdattaa asiakkaan kohti tavoitetta
 • Nettisivujen rakenteen pitää olla selkeä ja johdonmukainen, nettisivujesi vierailijat löytävät etsimänsä helposti
 • Nettisivujesi pitää skaalautua sujuvasti myös mobiililaitteille. Yhä useampi käyttää nykyään mobiililaitteita nettisivujen selaamiseen ja silti edelleen tehdään mobiililaitteilla toimimattomia nettisivuja!
 • Nettisivusi tulee olla myös teknisesti hakukoneoptimoitu. Ei riitä, että sisältö on laadukasta, jos teknisellä puolella mättää pahasti.

Vertaile nettisivujen tekijöitä

Huomaat aika äkkiä tekijöitä löytyvän laidasta laitaan, kuten hintojakin. Yksi asia, jonka huomaat aika nopeasti kalliimpia nettisivuja tarjoavien yritysten kohdalla, on sama väittämä ”et saa muutamalla satasella hyvää”. Täytyyhän sillä jotenkin yrittää perustella tolkuttomat katteet, mutta sinun ei siitä välttämättä kannata maksaa.

Edellä mainittu väittämä varmasti pitää paikkansa monen yrityksen kohdalla ja se on syytä huomioida tilatessasi nettisivut yritykselle. Huomio myös, että et välttämättä saa hyviä sivuja edes tuhansilla euroilla. Nettisivujen laatu ei ole hinnasta riippuvainen, vaan sivujen tekijän prosessista ja toimintatavoista.

Voit maksaa nettisuvuistasi 2000€ – 3000€ ja silti lopputulos on täysi katastrofi. Todennäköisesti saat kuitenkin parilla tonnilla hyvät nettisivut, mutta kun saman voit saada muutamalla satasellakin – mieti mikä on oikeasti järkevää. Älä vertaile pelkkää hintaa ja tee johtopäätöstä vain sen perusteella.

Katso nettisivujen tekijöiden referenssejä ja vertaile niitä. Huomaat aika äkkiä, että samanlaista jälkeä saat huomattavasti edullisemminkin. Ei ne monen tonnin nettisivut niin erikoisia välttämättä olekaan. Asiakkaiksemme on tullut useampia kalliilla nettisivut ostaneita yrityksiä, jotka nyttemmin haluavat kokonaan uudet sivut yritykselleen.

Nettisivujen laatu ei ole hinnasta riippuvainen

Miten ne nettisivut yritykselle tehdään?

Usein nettisivujen tekijät haukkuvat valmispohjia ja kertovat miten he tekevät ”yksilöllisiä kotisivuja”.  Valmispohjat ovat huono ratkaisu, jos niihin lätkäistään vain asiakkaan kuvat ja tekstit, eikä nettisivujen tekijä ymmärrä graafisesta suunnittelusta ja taustakoodista tuon taivaallista. Valitettavasti yksilölliset kotisivut ovat vielä surkeampi vaihtoehto, jos ne tehdään huonosti ja riski siihen on aina olemassa.

Käytännössä kaikki nettisivut tehdään yhdenmukaisella periaatteella, eli niin sanotun ruudukon päälle. Ruudukossa on eri kokoisia laatikoita, joihin asetellaan asiakkaan haluamat elementit (kuvat, tekstit, lomakkeet, jne…). Alla oleva kuva kertoo esimerkin ruudukoista ja miten ne käyttäytyvät siirryttäessä mobiililaitenäkymään.

Älä siis kuuntele kaikenmoisia selityksiä, miksi kalliimpi on aina parempi. Nettisivujen hinnoittelussa ratkaisee projektiin kuluva aika ja kate. Toisilla kate on aivan järjetön, ilman pienintäkään riskiä. Toiset taas tekevät halvalla tietämättä mitä oikeastaan tekevät ja luottavat asiakkaan tietämättömyyteen. Näiden välistä sinun pitäisi löytää omien nettisivujesi tekijä.

Tarkoituksena ei ole pelotella, vaan avata nettisivujen teon periaatteita ylihinnoittelulta ja kelvottomilta nettisivuilta välttyäksesi. Ja me emme ole ainoita, jotka tekevät edullisesti hyviä kotisivuja…

Muistilista yrityksen nettisivujen hankintaan

 • Älä maksa liikaa nettisivuista, koska ”ne ovat yksilölliset ja edullisesti et saa hyviä”.
 • Älä maksa etukäteen tekijälle suuria ennakkomaksuja, et voi todellakaan tietää vielä mitä saat.
 • Tyytyväisyys- tai rahat takaisin takuu on usein aika ”varma nakki”. Jos kotisivujesi ei tarvitse olla valmiit seuraavana päivänä, palvelu on riskitön.
 • Kun teetät nettisivut yritykselle, pyydä AINA kirjallinen tarjous tai sopimus.
 • Tarkista nettisivujesi tekijän referenssit ennen päätöksen tekemistä. Huono tekijä ei saa hyvää palautetta (paitsi kavereiltaan) ja tekijän tekemien nettisivujen laatu kertoo mitä sinä saat.
 • Älä tee eroa yksilöllisten ja ”valmispohjien” välillä. Keskity siihen mitä sinä haluat nettivisuiltasi.
 • Kysy tekijältä, miten hän huolehtii nettisivujesi näkyvyydestä (hakukoneoptimointi)
 • Huolehdi, että sinulla on webhotelli ja verkkotunnus, ilman niitä nettisivujasi ei voi asentaa mihinkään ja ne eivät ole olemassa. Nettisivujesi tekijä todennäköisesti voi tarjota palvelun alle kympillä kuukaudessa.
 • Kysy tekijältä, saatko opastusta ja apua nettisivujesi käyttöön. Älä tyydy pelkkään vastaukseen ”meillä on video- tai tekstiohjeet ja niiden avulla päivittämisen oppii nopeasti”
 • Varmista, että nettisivuillesi asennetaan kunnon kotisivueditori, jolla voit muokata oikeasti helposti sivustoasi ilman koodaustaitoja. Älä tyydy vastaukseen ”Asennamme kotisivut WordPress:lle ja sillä kotisivujen päivitys on helppoa” – ei se ole kokemattomalle.

Toivottavasti oppaastamme on ollut hieman apua valintaasi ja saat nettisivut yrityksellesi, joista on konkreettista hyötyä.

Jos sinulla on kysyttävää nettisivuista, niiden hinnasta tai perustamisesta – laita meille viestiä yhteydenottolomakkeella tai soittele. Kerromme mielellämme mitä kannattaa huomioida. Päätöksen tekijästä teet sinä!

Millaiset ovat hyvät kotisivut yritykselle?

Hyvät kotisivut tuovat yritykselle lisäarvoa. Yritysten kohdalla lisäarvo tarkoittaa yleensä euroja, eli myyntiä. Myyntiä saadaan saamalla kotisivuille yrityksen palveluista kiinnostuneita kävijöitä.

Miten sitten saan kotisivuilleni kävijöitä?

Kotisivuille kävijöitä saadaan hakukoneista, sosiaalisesta mediasta ja esimerkiksi uutiskirjeiden kautta. Ei riitä, että kotisivut ovat netissä, niiden pitäisi vielä löytyä hakukoneesta potentiaalisten asiakkaiden hakiessa yrityksesi palveluja.

Miten potentiaalinen asiakkaasi ajattelee?

Hän etsii ratkaisua tarpeeseensa kirjoittamalla hakusanan esimerkiksi Googlen hakukoneeseen. Google näyttää hakua vastaavat tulokset ja asiakas valitsee parhaiten omaa hakuaan vastaavan yrityksen eri vaihtoehdoista. Toisin sanoen hän valitsee yrityksen, joka tuntuu tarjoavan ratkaisun hänen tarpeeseensa.

Potentiaalisen asiakkaan ajattelutavasta on helppo tehdä tarvittavat johtopäätökset.

 • Hyvät kotisivut löytyvät Googlesta
 • Yrityksesi kotisivujen pitää sijoittua Googlessa hakutulosten ensimmäiselle sivulle, koska moni ei selaa ensimmäistä sivua pidemmälle
 • Hakutuloksissa yrityksesi pitää tarjota ratkaisu asiakkaan tarpeeseen heti, että hän klikkaa juuri sinun kotisivuillesi

Kotisivusi löytyvät kyllä Googlesta, mutta hyville sijoituksille pääset vain hakukoneoptimoimalla kotisivusi. Hakukoneoptimointi on jatkuvaa työtä ja se vaatii hieman aikaa ja vaivaa, mutta ei mitään ylitsepääsemätöntä. Jokainen luku- ja kirjoitustaitoinen voi tehdä kotisivujensa sisällön hakukoneoptimointia.

Hyvät kotisivut saavat asiakkaan toimimaan toivotulla tavalla

Kun asiakkaasi löytävät yrityksesi kotisivut Googlesta, heidät pitäisi saada toimimaan haluamallasi tavalla: ostamaan, ottamaan yhteyttä tai tekemään jokin muu toivottu toimenpide.

Saadaksesi asiakkaasi toimimaan halutulla tavalla, kotisivujesi pitää olla helposti selattavat, toimia myös mobiililaitteilla sujuvasti ja ulkoasun pitää olla ammattimainen sekä tyylikäs.

Ennen kuin kotisivujen suunnittelua aloitetaan, sinulla pitäisi olla mietittynä tärkeimmät asiat: Kohderyhmä ja tavoite.

Kohderyhmää määritellessäsi, sinun pitää miettiä kenelle palvelusi on tarkoitettu ja ketkä ovat asiakaskuntaasi. Esimerkiksi kampaamoalan yrittäjää tuskin kiinnostaa konepajojen palvelut.

Hyvillä kotisivuilla on asetettu selkeät tavoitteet, jotka määrittelevät yrityksesi kotisivujen sisällön ja rakenteen. Mitä haluat potentiaalisen asiakkaan tekevän kotisivullasi: jättävän yhteydenottopyynnön, ostavan tuotteitasi, varaavan ajan tai mitä tahansa.

Nyt kun olet määritellyt kohderyhmän ja asettanut yrityksesi kotisivuille selkeät tavoitteet, on aika aloittaa kotisivujen suunnittelu.

Ensivaikutelman voi antaa vain kerran

Sinun pitää vakuuttaa potentiaalinen asiakkaasi muutamassa sekunnissa. Moderni ulkoasu, selkeä luettavuus, mobiililaitteilla toimivuus ja moitteeton toimivuus ovat edellytyksiä. Lisäksi ensimmäisen viestin (esimerkiksi otsikko) pitää olla yhdenmukainen Googlen hakutuloksissa olevan viestisi kanssa.

Selkeä rakenne ja helppo luettavuus

Hyviltä kotisivuilta asiakkaasi löytävät etsimänsä helposti ja ymmärtävät lukemansa. Vältä turhia linkkejä sivulta toiselle, asiakkaasi etsimä tieto pitäisi olla löydettävissä enintään kolmella klikkauksella.

Älä kirjoita tekstiä yhteen pötköön, vaan jäsennä teksti helppolukuiseksi ja se on helpommin ymmärrettävää. Mieti mitä asiakkaasi haluavat tietää ja pyri kirjoittamaan vastaukset suoraan tekstiisi. Näin teet asiakkaan ostopäätöksen helpommaksi.

Hyvät kotisivut luovat positiivisen käyttökokemuksen

Käyttökokemus on se, miten sujuvaksi asiakkaasi kokevat kotisivujesi käyttämisen. Jos kotisivusi latautuvat hitaasti, teksti on liian pientä luettavaksi, etsitty tieto ei löydy nopeasti tai sivut eivät toimi kunnolla mobiililaitteilla – sivun käyttökokemus on huono ja tätä et halua.

Ulkoasun pitää olla tyylikäs, mutta sen kustannuksella ei saa pilata käytettävyyttä. Hyvät kotisivut ovat tarkkaan harkittu ja hyvin toteutettu kokonaisuus, jossa kaikki osa-alueet tukevat toisiaan ja tarjoavat lopputuloksena miellyttävän käyttökokemuksen.

Jos asiakkaallesi jää yrityksesi kotisivuista huono kokemus ja palveluistasi epäselvä käsitys, hän ajattelee yrityksesi palvelujen olevan samaa tasoa ja menetät asiakkaasi luottamuksen.

Osoita olevasi luotettava kumppani

Vaikka yritykselläsi ei olisi sertifikaatteja tai AAA-luottoluokitusta, voit viestiä asiakkaallesi olevasi luotettava kumppani.

Käytä kotisivuillasi vain korkealaatuisia kuvia ja vältä huonojen kuvien laittamista kotisivuillesi. Jos sinulla ei ole toimitiloistasi tai muusta yritystoiminnastasi laadukkaita kuvia, käytä vaikka ilmaisten kuvapankkien kuvia. Muista, että kotisivujesi tarkoituksen on luoda luottamusta herättävä mielikuva. Jos putkiliike laittaa etusivulle huonolaatuisen kuvan 70-luvun ruosteisesta pakettiautostaan ja likaisiin vaatteisiin pukeutuneesta asentajasta, tuskin tilaat tätä asentajaa kotiisi? Kyseinen asentaja voi olla erittäin kokenut ja ammattitaitoinen, mutta mielikuvilla on väliä luottamuksen saavuttamiseksi.

Tee yhteydenottamisesta helppoa

Kun olet saavuttanut asiakkaan luottamuksen ja hän on valmis ostamaan, yhteystietojen pitää löytyä helposti ja nopeasti. Älä piilota yrityksesi yhteystietoja kotisivujesi pimeimpään nurkkaan, eli laita vain yhtä yhteystiedot linkkiä sivun alareunaan. Tee yhteydenottamisesta helppoa, tämä parantaa käyttökokemusta ja lisää luottamusta. Toki myöskin saat todennäköisesti enemmän yhteydenottoja.

Hyviltä kotisivuilta löytyy helposti yrityksen puhelinnumero ja sähköpostiosoite. Sähköpostiin ja puhelinnumeroon kannattaa laittaa linkki, jolloin asiakkaasi voivat aktivoida ne yhdellä klikkauksella.

Tämän lisäksi olisi hyvä olla yhteydenottolomake, jolla asiakkaat voivat olla yritykseesi yhteydessä. Jos haluat palvella asiakkaitasi, kun he ovat kotisivuillasi – suosittelen Chatin asentamista, jolla voit tarjota välittömästi vastauksia asiakkaillesi ja helpottaa ostopäätöstä. Erinomainen vaihtoehto on esimerkiksi täysin ilmainen Chat palvelu tawk.to.

Hyvät kotisivut on asennettu luotettavalle palvelimelle

Kotisivujesi pitää olla asennettu jollekin palvelimelle, muuten ne eivät voi toimia. Palvelimia on valittavana vaikka kuinka paljon maailman joka kolkasta, mutta ehkä Filippiineillä sijaitseva halpaversio ei ole paras ratkaisu. Palvelin kannattaa valita suomesta ja huolehtia, että palvelimella on ainakin alla olevat asiat kunnossa:

 • Riittävästi tilaa kotisivuillesi.
 • Ei liikennerajoituksia, muuten palvelin jumittaa heti kun kotisivuillasi on kävijöitä hieman enemmän
 • MySQL tietokanta. Tämä vaaditaan useimmille kotisivuille nykyään
 • Varmuuskopinti säännöllisesti
 • SSL-sertifikaatti, jolla kerrot kotisivujesi olevan suojattu

Hyvät kotisivut tuovat yrityksellesi lisäarvoa. Yrityksesi kotisivut eivät hyödytä yritystäsi, jos asiakkaasi eivät löydä niitä tai ne eivät tarjoa asiakkaillesi ratkaisua heidän tarpeisiinsa helposti ja luottamusta herättävästi.

Avainsanatutkimus pähkinänkuoressa

Mikä on avainsanatutkimus?

Avainsanatutkimus on ensimmäinen asia, jonka teet aloittaessasi kotisivujesi hakukoneoptimoinnin. Avainsanatutkimuksen tarkoitus on auttaa valitsemaan oikeat avainsanat ja termit, joilla haluat yrityksesi löytyvän hakukoneista – kuten Googlesta.

Avainsanat kannattaa listata Excel-tiedostoon tai muuhun CVC-tiedostoon, koska siitä ne on helppo siirtää käyttämääsi avainsanatyökaluun.

Paras avainsana ei aina ole se kaikkein suosituin. Paras avainsana on usein optimaalisin hyvän sijoituksen saamisessa kohtuullisessa ajassa tai vastaavasti maksullisessa CPC mainonnassa (Google AdWords). Käytännössä avainsana kovimmalla kilpailulla on kallis mainonnassa ja luonnollisissa hakutuloksissa kärkisijoitusten saaminen saattaa kestää ikuisuuden.

Jos aihe kiinnostaa enemmän, lue kattavampi artikkelimme avainsanatutkimuksesta. Kattavassa artikkelissamme on avainsanatutkimus kerrottu huomattavasti perusteellisemmin.

Mikä on avainsana?

Avainsana ei tarkoita yhtä sanaa, se voi olla yksi sana, sanayhdistelmä tai avainsana lause.

 • Yksi avainsana: rakennuspalvelut
 • Sanayhdistelmä: rakennuspalvelut heinola
 • Avainsana lause: omakotitalojen rakennuspalvelut edullisesti heinola

Mitä useampia sanoja avainsanassasi on, sen tarkempia hakutuloksia sillä saa.

Avainsanatutkimuksen pääkohdat

Yksi avainsana -> yksi sivu. Lisää yksi avainsana jokaiselle sivulle kotisivuillasi. Esimerkiksi kotisivullasi on seuraavat sivut: Etusivu, Yritysesittely, Palvelut, Hinnasto ja Yhteystiedot

Kotisivuillasi on siis viisi sivua, joka tarkoittaa viittä avainsanaa. Jokaiselle sivulle pitäisi keksiä oma avainsana, joka on vielä kaiken lisäksi sivun sisältöön sopiva.

Alla tekaistu ja ilman mitään avainsanatutkimusta tehty esimerkki “Espoolaisen autokorjaamon” avainsanoista:

Sivu                                   Avainsana

 • Etusivu:                             edullinen autokorjaamo
 • Yritysesittely:                  autokorjaamo espoo
 • Palvelut:                           palveleva autokorjaamo
 • Hinnasto:                         autokorjaamo hinnasto
 • Yhteystiedot:                  varaa aika autohuolto espoo

Esimerkissä ei ole yhtään avainsanaa, jossa on vain yksi sana. Käyttäessäsi kahden tai useamman sanan avainanoja. nouset Googlen hakutuloksissa paljon todella kilpailtuja avainsanoja nopeammin.

Avainsanasi tulisi sisältää enemmän, kuin vain yhden ainoan sanan

Käytä avainsanassasi ainakin kahta – kolmea sanaa. Näin sijoitut todennäköisesti huomattavasti nopeammin ja paremmin hakutuloksissa. Kovin moni ei hae hakukoneista mitään vain yhdellä sanalla, vaan ihmiset tekevät hakuja useammalla sanalla.

Aiheeseen liittyen toimistollamme hajosi tänään kahvinkeittimen kannu tätä artikkelia kirjoittaessani. Luonnollisesti tarvitsemme uuden pannun keittimeen, kun ilman kahviakaan ei kukaan halua olla. Aloitin uuden pannun etsimisen Googlella ja kirjoitin hakusanan ”kahvinkeittimen kannu” – tuloksia tuli pilvin pimein, eikä hajuakaan mikä näistä sopisi meidän keittimeen? No, uusi haku sanalla ”Moccamaster kahvinkeitin kannu” – nyt tuli jo täsmällisempiä tuloksia, mutta edelleen vaihtoehtoja oli aika lailla. Kolmannella yrittämällä laitoin hakutermiksi ”Moccamaster Clubline (malli) kahvinkeitin kannu” ja johan tuli tulokset, joita vaivauduin jo lueskelemaan. Kannu tuli lopulta tilattua, kun löysin Googlesta riittävän vastaavuuden omaan hakuuni.

Huomaa hakusanojen määrän kasvu ensimmäisestä kolmanteen hakuun. Kolmannella yrittämällä ja useammalla hakusanalla sain täsmällisen tiedon siitä, mitä todella halusin. Kahvinkeittimen kannuja myyviä yrityksiä ja kauppoja on vaikka kuinka paljon, mutta mitä hyötyä on mainostaa sanalla ”kahvinkeittimen kannu”, kun kukaan ei vaivaudu valikoimaa selailemaan?

Aseta itsesi asiakkaan kenkiin. Jos olet ostamassa käytettyä autoa, et varmasti kirjoita Googleen "Käytetty auto". Todennäköisesti kirjoitat auton merkin ja mallin, josta olet kiinnostunut.

John Doe

Kilpaile näkyvyydestä, mutta järkevästi

Esimerkiksi Googlen työkaluilla näkee hakujen määrän per avainsana. Hakujen määrä ei saa olla määräävä tekijä hakukoneoptimoinnissasi, mutta toki sillä on paljonkin merkitystä.

 • Kaikista haetuimmalla sanalla ei kannata kilpailla
 • Ei kannata valita avainsanaa, jolla kukaan ei hae mitään

Kokeile avainsanaasi Googlessa, ei se ole sen kummempaa. Kirjoita avainsanasi Googleen ja katso täsmäävätkö hakutermisi (avainsanasi) ja google haun otsikot. Luonnollisesti pienemmällä kilpailulla hakutulosten yläpäähän on paljon helpompi päästä.

Katso alla olevia kuvia ja näet miten kovempi ja vähäisempi kilpailu eroavat käytännössä.

Avainsanatyökalut

Helpoiten pääset alkuun kaikista suosituimmalla avainsanatyökalulla: Googlen avainsanojen suunnittelijalla. Googlen työkalu on ilmainen ja voit kirjautua siihen Google tunnuksillasi tai voit luoda uudet tunnukset hetkessä.

Googlen avainsanojen suunnittelijalla saat monipuolisesti tietoa avainsanatutkimustasi varten, kuten hakujen määrän kuukaudessa, kilpailun, klikkauskohtaisen hinnan (google mainonta) ja paljon muuta.

Tee aina avainsanatutkimus, kun luot uutta sisältöä

Sinun kannattaa aina tehdä avainsanatutkimus, kun olet luomassa kotisivuillesi uutta sisältöä – esimerkiksi kirjoittaessasi artikkelia blogiin. Pienellä vaivalla saat jo paljon enemmän Google näkyvyyttä, mutta mikään ei tule tekemättä mitään. Näkyvyyden saaminen huippusijoituksilta usein edellyttää avainsanatutkimuksen lisäksi jonkin verran hakukoneoptimointia, mutta siitä lisää toisessa artikkelissamme.

Jos avainsanatutkimus kiinnostaa enemmän, lukaise kattavampi artikkelimme avainsanatutkimuksesta.

Laskeutumissivu: Mikä se on?

Laskeutumissivu: Mikä se on?

Laskeutumissivu (eng. landing page) on itsenäinen verkkosivu, joka on pääsääntöisesti luotu markkinointi- tai mainoskampanjaa varten. Laskeutumissivua voidaan käyttää myös esimerkiksi uuden tuotteen lanseeraukseen. Laskeutumissivu on sivu, jonne kävijä tulee klikkaamalla esimerkiksi Googlessa olevan mainoksen linkkiä.

Laskeutumissivu suunnitellaan yhtä tarkoitusta varten ja se on CTA (Call to Action). Käytännössä tämä tarkoittaa, että laskeutumissivun tarkoitus on houkutella kävijää suorittamaan jokin toiminto. Toiminto voi esimerkiksi olla kävijän ohjaaminen halutun tuotteen esittelyyn verkkokaupassa tai jollekin sivulle kotisivuilla.

Laskeutumissivun yksinkertaisuus ja selkeä päämäärä tekee siitä parhaan vaihtoehdon saavuttaa hyvä konversio, esimerkiksi Google AdWords mainoskampanjalla. Sillä saadaan kävijä ohjattua tehokkaasti haluttuun kohteeseen, joka tekee laskeutumissivun käytöstä kustannustehokasta.

Konversio tarkoittaa mitattavaa toimenpidettä, jonka kävijä tekee kotisivullasi. Esimerkiksi osto verkkokaupasta, linkin klikkaus, lomakkeen täyttö, oppaan lataaminen, jne.

Ymmärtääkseen täysin laskeutumissivun ja kotisivujesi muiden sivujen eron, kuten esimerkiksi etusivun, on tärkeää pohtia orgaanisten- ja maksettujen hakutulosten eroavaisuuksia.

Laskeutumissivu: Luonnolliset hakutulokset vs. Maksetut hakutulokset

Mikä on laskeutumissivu?” Laskeutumissivut ovat erillisiä sivuja, jotka on suunniteltu vain ja ainoastaan maksulliseen hakukonemainontaan, esimerkiksi Google AdWords mainonnan yhteyteen.

Kuvassa on tyypillinen Googlen hakutulossivu (SERP = Google search results page), jonka näet suorittaessasi normaalin Google haun.

Googlen hakutuloksissa sivulla on käytännössä kaksi pääaluetta:

 1. Maksetut hakutulokset: Google AdWords
 2. Luonnolliset hakutulokset: Ilmaiset hakutulokset

Googlen hakutulossivun keskellä olevat luonnolliset hakutulokset (käytetään myös nimitystä Orgaaniset hakutulokset) ovat linkkejä sivustoille, jotka Google on valinnut sisällöltään vastaamaan parhaiten annettua hakutermiä.  Luonnollisia hakutuloksia varten sinulla on kotisivut, jotta ihmiset löytäisivät ne maksuttomien hakujen kautta. Lähes kaikki verkkosivut löytyvät luonnollisista hakutuloksista, mutta sijoitus hakutuloksissa onkin kokonaan toinen asia ja siihen liittyy olennaisesti kotisivujen hakukoneoptimointi.

Maksetut hakutulokset toimivat täysin eri tavalla. Maksetuissa Google AdWrods mainoksissa sinä voit päättää mille sivulle ohjaat kävijät, kun he klikkaavat mainostasi. Voit ohjata kävijät kotisivujesi etusivulle tai paremmalle vaihtoehdolle – itsenäiselle laskeutumissivulle, joka on luotu nimenomaan mainoskampanjaasi varten.

Mitä eroa on kotisivulla ja laskeutumissivulla?

Katso mallikuvaa, jossa näkyy rakenne kotisivusta ja laskeutumissivusta. Kummassakin kuvassa vihreät alueet esittävät sivulla olevia linkkejä. Kotisivun mallikuvassa on 43 linkkiä ja laskeutumissivulla vain yksi linkki, eli kehotus tehdä jotakin.

Kotisivu vasemmalla ja laskeutumissivu oikealla

Pieni linkkien määrä laskeutumissivulle parantaa todistetusti konversiota maksullisessa hakusanamainonnassa, koska sivulla on silloin vähemmän häiriötekijöitä. Tästä syystä hakukonemainonnan ammattilaiset käyttävät mainonnassa lähes poikkeuksetta erillistä laskeutumissivua.

Kotisivun ja laskeutumissivun suurin ero on kohdennettavuus, laskeutumissivun on kohdennettu tiettyä tarkoitusta varten (osta, katso, tilaa, lataa, jne.), kun vastaavasti kotisivulla voi olla linkkejä yrityksen useisiin palveluihin, blogiin, muille sivuille, jne. 

Erityyppisiä laskeutumissivuja

On olemassa kaksi perusrakennetta laskeutumissivulle:

Liidien hankkimiseen tarkoitetulla laskeutumissivulla on tyypillisesti lomake, jolla kerätään halutut yhteystiedot kävijöiltä (nimi, puhelinnumero, sähköpostiosoite, jne.). Liidien hankkimiseen tarkoitettuja laskeutumissivuja käytetään yleensä B to B markkinoinnissa. 

Klikkaa ja siirry (Click-Through) käytetään tyypillisesti verkkokaupoissa ja muissa vastaavissa palveluissa, joissa kävijän halutaan suorittavan jokin toiminnallisuus klikkaamalla haluttua linkkiä laskeutumissivulla.

Päättele kuvista laskutumissivun tarkoitus

Molemmille laskeutumissivuille ulkoasuja on olemassa lukemattomasti erilaisia, mutta tarkoitus on kaikissa sama. Suunnitellessasi laskeutumissivua, sinun pitää valita, kumpaa tarkoitusta varten teet oman laskeutumissivusi. Yllä olevista kuvista näet edellä mainittujen laskeutumissivujen käytännön eroavaisuuden.

Toivottavasti tämä artikkeli vastasi kysymykseesi ”Mikä on laskeutumissivu?”. Jos tarvitset laskeutumissivun, ota yhteyttä asiantuntijoihimme.

Avainsanatyökalu: Mikä on paras?

Paras avainsanatyökalu?

Saatavilla on kymmeniä avainsanatyökaluja, joista osa on maksullisia ja osa ilmaisia. Toiset avainsanatyökalut toimivat hyvin suomenkielisellä tekstillä ja toiset vastaavasti heikommin. Pyrimme vertailuumme valitsemaan suomenkielen tunnistavia työkaluja, koska valtaosa asiakkaistamme haluaa pääsääntöisesti toimia omalla äidinkielellään.

Monista avainsanatyökaluista on hyötyä hakukoneoptimoinnissa kokonaisvaltaisesti, eikä pelkästään avainsanojen valinnassa. Satunnaisesti avainsanoja etsivälle ja peruskäyttöön suosittelen Googlen avainsanojen suunnittelijaa, kun taas maksullisista SEMrush ja Ahrefs ovat mielestäni parhaat. Voit tutustua erilaisiin työkaluihin artikkelin linkeistä ja päättää oman avainsanatyökalusi.

Ahrefs

Ahrefs maksaa halvimmillaan 99 dollaria kuukaudessa, mutta vastaavasti on yksi parhaista markkinoilla olevista työkaluista. Ahrefs työkalun avulla saa selvitettyä kilpailevien sivustojen avainsanat ja se tuottaa suuren määrän avainsanaehdotuksia.

Soveltuu erinomaisesti ammattikäyttäjälle, mutta satunnainen käyttäjä pärjää hyvin ilmankin.

Play Video

Google avainsanojen suunnittelija

Googlen avainsanojen suunnittelija löytää avainsanoja erinomaisesti ja on maailman suosituin avainsanatyökalu. Työkalu on ilmainen ja sen saa käyttöönsä luomalla Google tilin, ellei sellaista jo ole ennestään tehtynä.

Googlen avainsanojen suunnittelija näyttää myös avainsanakohtaisen hintatarjouksen ja avainsanojen hakuvolyymit. Voit myös etsiä avainsanoja verkkosivujen osoitteilla, esimerkiksi syöttämällä kilpailijan verkkosivun hakuun. Soveltuu erinomaisesti pienemmille ja miksi ei suuremmillekin yrityksille.

Play Video

SEMrush

SEMrush on hyvä työkalu avainsanatutkimuksen lisäksi muuhunkin. SEMrush työkalun avulla voit selvittää esimerkiksi mitä avainsanoja kilpailijasi käyttävät. 

SEMrushin käytöstä hyötyvät parhaiten isommat yritykset, joilla on resursseja käyttää kaikkia SEMrushin tarjoamia ominaisuuksia.

Übersuggest

Übersuggest on hyvä ja kokeilemisen arvoinen, ilmainen avainsanatyökalu. Avainsanatyökalu näyttää sinulle “laajenna avainsana (expand keyword)” toiminnolla varmasti riittävän määrän avainsanoja.

Übersuggest on mielestäni Googlen oman työkalun jälkeen paras ilmainen vaihtoehto ja sitä kannattaa ehdottomasti käydä kokeilemassa.

KeywordTool.io

KeywordTool.io on helppo- ja nopeakäyttöinen, ilmainen työkalu avainsanojen etsimiseen. Keyword Tool on hyvä työkalu sisältöstrategian tueksi, tosin hakutuloksien tarkempia tietoja saa vain ostamalla maksullisen version.

Avainsanat saa helposti kopioitua työkalulla suoraan leikepöydälle, joka osaltaan helpottaa käyttöä. Kaiken kaikkiaan hyvä työkalu, mutta ilman maksullisen version ostoa on saatavan informaation määrä rajallinen. 

Toivottavasti löydät itsellesi sopivimman avainsanatyökalun ja voit aloittaa kotisivujesi vainsanatutkimuksen!

Kotisivujen perustaminen: tarkistuslista

Kotisivujen perustaminen: Huomioi nämä

Uusien kotisivujen perustaminen on paljon enemmän kuin kuvien ja tekstin lisäämistä nettisivuille. Se vaatii strategian, tutkimustyötä, tiedonkeruuta ja paljon muita enemmän ja vähemmän mielenkiintoisia asioita. 

Hyvät kotisivut on tarkkaan harkittu ja suunniteltu kokonaisuus. Ennen kuin uusien kotisivujen perustaminen aloitetetaan, kannattaa miettiä muutama asia huolellisesti.

Verkkotunnus eli domain

Valitse verkkotunnus, joka ihmisten on helppo muistaa ja joka kertoo liiketoiminnastasi (esimerkiksi meidän verkkotunnuksemme on uudetkotisivut.fi). Valitse verkkotunnuksellesi pääte .fi, .com, .net tai jokin muu. .fi-pääte on paras vaihtoehto, jos yrityksesi toimii Suomessa. Tarkista haluamasi verkkotunnuksen saatavuus esimerkiksi Louhi Net verkkotunnushaussa https://www.louhi.fi/

Parasta on, jos edellämainittujen lisäksi verkkotunnuksesi on avainsana. Avainsanalla haluat yrityksesi löytyvän Googlesta, kun asiakkaasi etsivät palvelujasi. Lue lisää toisesta artikkelistamme.

Kotisivujesi ylläpito

Kotisivujen perustaminen edellyttää aina fyysistä sijaintia kotisivuillesi, kotisivusi asennetaan Webhotelliin, jossa niiden ylläpito myös tapahtuu. Webhotellisi sisältää usein myös sähköpostiosoitteet yrityksesi verkkotunnuksella, esimerkiksi meillä asiakkaat@uudetkotisivut.fi. Helpointa Webhotelli on valita samalta palveluntarjoajalta, joka toteuttaa myös kotisivusi.

Kotisivuillasi käytettävä teknologia

Kotisivuillasi käytetään ohjelmointikieliä, kuten HTML5, CSS3, PHP, JQuery, Javascript, jne. Et välttämättä itse tunne ohjelmointikieliä, mutta huolehdi että kotisivujesi toteuttaja tuntee erinomaisesti ainakin edellä mainitut ohjelmointikielet, muuten voit olla ongelmissa kotisivujesi kanssa myöhemmin.

Ohjelmointia ja kotisivuja voi tehdä kahdella tavalla, vaikka ulospäin näkyvä ulkoasu ja toimivuus olisi sama. Ne voidaan tehdä sinnepäin, jolloin kotisivusi tuskin saavat suurta huomiota hakukoneissa – päinvastoin, huonosti tehty koodi heikentää kotisivujesi sijoitusta. Hyvin tehty HTML vastaavasti helpottaa Googlea lukemaan kotisivuja ja auttaa sijoittumaan Googlen hakutuloksissa paremmin.

Kotisivujesi tavoite

Kyllä, kotisivuillasi pitäisi olla jokin tavoite. Kotisivujesi tavoitteena voi olla yhteydenottopyyntöjen saaminen, puhelinsoitot yritykseesi, tuotteidesi myynti, lahjoitukset hyväntekeväisyyteen, vierailijoiden rekisteröityminen palveluun tai mitä tahansa.

Kotisivujesi tavoiter kertoo suunnittelijalle, miten kotisivujasi lähdetään suunnittelemaan. Kotisivujen perustaminen tuottaa huomattavasti paremman lopputuloksen, jos olet asettanut selkeätä tavoitteet.

Kotisivujesi värimaailma

Kotisivujesi värimaailma (3-5 pääväriä) vaikuttaa yrityksesi tai tuotteesi tunnistettavuuteen ja on tärkeä osa kotisivujasi. Värimaailman tulisi olla selkeä ja yrityksesi ilmeen mukainen. Värimaailmaa voi hahmotella maksuttomilla työkaluilla, kuten https://coolors.co/app

Jos sinulla on jo logo olemassa, voit aika huoletta ohittaa tämän vaiheen. Suunnittelija saa värimaailman selville logostasi helposti ja kotisivujen pitäisi ilmentää samaa värimaailmaa, kuin logosi.

Sivukartta ja kotisivujen rakenne

Sivukartta ja kotisivujen kertovat, mitä sivuja kotisivuillasi on. Käytännössä tämä tarkoittaa kotisivujesi navigaatiota, jossa on mainittu pääsivut ja pääsivujen alasivut. Kotisivuilla on aina etusivu, muita pääsivuja voi olla esimerkiksi ”tietoa yrityksestä”, ”Palvelut” ”Yhteystiedot” ja alasivuja esimerkiksi Palvelut sivulta aukeava sivu, jossa kerrotaan yksittäisestä palvelusta. Sivukarttaa ja rakennetta voi hahmotella esimerkiksi Powerpoint kaavion muodossa.

Kotisivujen sisältö

Kotisivujesi tulisi tarjota vierailijoilla selkeää, informatiivista ja laadukasta sisältöä. Mieti liiketoimintaasi sopivia avainsanoja parantaaksesi kotisivujesi sijoitusta hakukoneissa, avainsanoja voit tutkia Googlen ilmaisella avainsanatyökalulla https://ads.google.com. Kuvien ja videoiden määrää miettiessä, on hyvä tiedostaa kuvien ja videoiden vaikuttavan sivujen latautumisnopeuteen. Kuvia ja/tai videoita kannattaa kotisivuille laittaa, mutta suuremmat määrät olisi hyvä esitellä esimerkiksi kotisivujen kuvagalleriassa.

Kotisivujesi kohderyhmä

Sinulla pitäisi olla mietittynä liiketoimintasi pääasiallinen kohderyhmä, esimerkiksi alueellasi olevat pienet- ja keskisuuret yritykset, lähialueen asukkaat, X-automerkin omistajat, metallialan yritykset, jne. Kotisivut kannattaa suunnitella puhuttelemaan kohderyhmääsi.

Mainokset kotisivuillasi

Älä laita ulkopuolisia mainoksia kotisivuillesi, jos se ei ole tärkeä tulonlähde yrityksellesi. Kukaan ei pidä mainoksista ja ne vain ärsyttävät ihmisiä. Mainostaminen on tehokas tapa karkoittaa potentiaaliset asiakkaat, joten pysy erossa mainoksista!

Ponnahdusikkunat

Voi olla hauska ajatus laittaa ponnahdusikkuna kotisivuille, jossa mainostat jotain tai pyydät jotakin. Älä laita ponnahdusikkunoita, vierailijasi eivät pidä niistä. Ne vain ärsyttävät ihmisiä ja suurin osa sulkee ne, lukematta niistä tavuakaan.

Tyylikäs ja luottamusta herättävä ulkoasu

Hyvä kotisivu on yksinkertainen, tyylikäs ja ammattimainen. Toteuta kotisivut, jotka eivät ole pelkkää tekstiä. Kotisivujesi pitäisi herättää potentiaalisen asiakkaan kiinnostus ja vakuuttaa hänet ammattimaisuudestasi. Parhaan ratkaisun saat, jos ammattilainen toetuttaa kotosivusi, vaikka sinun on mahdollista tehdä kotisivusi myös ilmaiseksi.

LueLisää

Ilmaiset kotisivut

Painikkeet

Kotisivujesi painikkeet ovat vierailijalle kehotuksia tehdä jotakin, esimerkiksi ”Pyydä tarjous” tai ”Ota yhteyttä”. Painikkeiden pitää erottua ja olla sijoiteltuna strategisesti oikeisiin kohtiin kotisivuillasi. Pohdi, mitä kehotuksia haluat vierailijoillesi esittää. Älä tee nappulaviidakkoa (tilaa tästä, soita tuosta, mene sinne…), yksi tai kaksi kehotusta toimimaan on tarpeeksi.

Kotisivujen tausta

Mieti millainen tausta voisi ilmentää yritystäsi parhaiten. Yksivärinen, taustakuva, monivärinen tai kuvioitu tausta. Taustan valinta riippuu liiketoiminnastasi ja yrityksesi ilmeestä. Esimerkiksi hautaustoimistolle sateenkaaren värit eivät ole paras vaihtoehto. Uusin trendi on suuret taustakuvat, mutta ne vaikuttavat kotisivujesi latausnopeuteen. Hyvä Webdesigner osaa auttaa sinua taustan valinnassa.

Kuvat

Kuvia pitää olla kotisivuilla sopivasti asiayhteyksiin sijoitettuna, jos kyseessä ei ole pelkkä tuoteseloste verenpainelääkkeestä. Kuvat ovat yksi tärkeimmistä visuaalisista elementeistä kotisivuillasi. Jos sinulla ei ole hyviä ja laadukkaita kuvia, investoi hieman ja käytä korkealaatuisia kuvapankkien kuvia. Kuvat luovat vahvan mielikuvan yrityksestäsi, antamasi kuva voi olla hyvä tai huono, joten valitse kuvasi tarkkaan. Voit myös käyttää ilmaisia kuvapankkeja, kuten Pixabay

Helppo ja selkeä navigaatio

Viitaten aiemmin mainittuun sivukarttaan, navigaatio on tärkeä osa kotisivujasi. Navigaation pitää olla selkeä ja helppokäyttöinen isolla tietokonenäytöllä ja mobiililaitteissa. Vierailijoiden pitää löytää helposti etsimänsä tai he poistuvat sivultasi salamannopeasti.

Voit myös tehdä kaki erillistä navigaatiota, kuten meidän kotisivuillamme on tehty. Toiseen navigaation niinsanotut päätuotteet (tärkeimmät) ja toiseen, esimerkiksi kuvakkeesta avautuvaan navigaatioon vähemmän tärkeät asiat.

Erotu kilpailijoista

Mitä sinulla on sellaista, jolla erotut kilpailijoistasi? On tärkeää erottua kilpailijoista jollakin tavalla. Se voi olla palvelun laatu, jokin yksittäinen asia, hinta tai muu vastaava. Tätä sinun kannattaa korostaa myös kotisivuillasi. Kotisivujen perustaminen on helppoa, usein vaikeampaa on keksiä tehokas keino erottua kilpailijoistasi.

Päivitä kotisivujasi

Mieti mitä voit kotisivuillasi päivittää aika ajoin? Se voi olla Twitter upotus, blogi, Facebook ikkuna, uutiset tai melkein mitä tahansa. Tärkeintä on, että kotisivuillesi ilmestyy säännöllisin väliajoin jotakin uutta. Tällä saat vierailijat palaamaan kotisivullesi säännöllisesti.

Huomioi hakukoneet

Aiemmin mainitsimme avainsanat. Ne ovat todella tärkeä osa kotisivujasi ja niiden avulla potentiaaliset asiakkaasi löytävät kotisivusi paremmin hakukoneista. Lisäksi sinun pitää miettiä kotisivujesi jokaiselle sivulle otsikko, sivun kuvaus ja hyvä sisältö. Avainsanat ja sivuston otsikoinnit yksistään eivät riitä, vaan kotisivuillesi pitää tehdä paljon muitakin toimenpiteitä. Varmista myös, että palveluntarjoajasi voi tehdä muut hakukonenäkyvyyttä parantavat toimet kotisivullesi.

Sosiaalinen media

Suosittelemme lisäämään ainakin jonkin sosiaalisen median kanavan kotisivuillesi, jonka kautta sivustosi vierailijat voivat jakaa tietoa kotisivuistasi. Tämä on ilmaista markkinointia ja se kannattaa hyödyntää.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Fontti

Vaikka kuinka pidät kauniista koukeroista, kotisivujesi vierailijat eivät välttämättä pidä niistä. Vierailijasi etsivät kotisivuiltasi tietoa palveluistasi, tuotteistasi ja yrityksestäsi. Fontin pitäisi olla selkeä ja helppolukuinen paremman käyttökokemuksen tarjoamiseksi. Googlelta löytyy valtava määrä tyylikkäitä fontteja, joita voit käyttää kotisivuillasi.

GDPR

Tee tietosuojaseloste! Tämä pitäisi löytyä kotisivuiltasi uuden lainsäädännön mukaisesti. Sinun ei kuitenkaan ole pakko asentaa ärsyttävää ponnahdusikkunaa kotisivuillesi.

Julkaisujärjestelmä ja kotisivueditori

Kotisivujen perustaminen kerran ja ne ovat ikuisesti valmiit, eikä sinun tarvitse tehdä niille koskaan enää mitään? Väärin! 

Sinun pitää muokata kotisivujasi aika säännöllisesti ja olisi hyvä, jos se olisi helppoa. Suosittelemme maailman suostuimman julkaisujärjestelmän, WordPressin käyttöä. Suosittelemme myös kotisivueditorin asennusta, joka tekee kotisivujesi muokkaamisesta todella helppoa, ilman mitään koodaustaitoja. Itse naputtelen tätäkin artikkelia Elementor Pro editorilla, joka on asennettu meidän kotisivuillemme. On toki muitakin hyviä kotisivueditoreita ja blogistamme löydät kattavan vertailun kolmen erittäin suositun editorin välillä.

Loppusanat

Hienoa jos jaksoit lukea tänne asti! Toivottavasti artikkelistamme on sinulle hyötyä, kun kotisivujen perustaminen sinun yrityksellesi on ajankohtaista.

Kotisivujen perustaminen ei ole rakettitiedettä, mutta sinun kannattaa nähdä hieman vaivaa sian vuoksi, parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseksi.

Kerromme mielellämme lisää ja asiantuntijamme auttavat sinua valitsemaan yrityksellesi parhaan mahdollisen kotisivuratkaisun. Muista, että kysyminen ei maksa mitään!

Kotisivut ilmaiseksi – miksi maksaa kotisivuista?

Kotisivut ilmaiseksi – miksi maksaa kotisivuista?

Olet perustanut yrityksen ja tarvitset kotisivut, mutta et haluaisi maksaa kotisivuista juuri mitään – eikö niin? Aina parempi jos saat kotisivut ilmaiseksi!

Ja totta se on, kotisivut voit saada ilmaiseksi ja ne voivat jopa olla ihan kivan näköisetkin – jos jaksat nähdä hieman vaivaa niiden tekemiseen. Ja parasta on, että sinun ei tarvitse edes osata mitään koodaustaitoja.

Tämän artikkelimme tarkoitus on kertoa sinulle eroa ilmaisten- ja ammattilaisten toteuttamien kotisivujen välillä, jotta tiedät mitä saat ostaessasi uusia kotisivuja.

Ilmaiset kotisivut

Kotisivut ilmaiseksi voit tehdä useammallakin eri alustalla, joita löydät Googlellakin aika helposti. Luettelemme muutaman ilmaisen kotisivupalvelun, niin sinun ei tarvitse nähdä itse vaivaa niiden etsimiseen sen enempää:

Kaikki toimivat samalla periaatteella. Rekisteröidyt palveluun ja luot oman sivupohjasi, jota pääset rekisteröitymisen jälkeen muokkaamaan. Voit lisätä ja poistaa osioita, vaihdella kuvia ja muokata tekstiä – eikä se edes ole kovin vaikeaa. Eri kotisivupalveluissa on toki eroja, toiset ovat laadukkaampia kuin toiset, mutta emme tee nyt vertailua eri palveluiden välillä tässä artikkelissa.

Kotisivupalveluilta saat myös ilmaisen verkko-osoitteen, eli domainin. Domain on ilmainen muodossa https://www.kotisivupalvelu.yrityksesi.fi (tai .com) ja tuskin haluat tuollaista osoitetta yrityksellesi. Voit ostaa kotisivupalvelulta domainin, eikä se edes maksa juuri mitään – saat sen alle parilla kympillä vuodessa.

Miksi siis et valitsisi ilmaisia kotisivuja?

Ilmaisilla kotisivuohjelmilla et voi luoda yksilöllistä ulkoasua, jonka kokenut webdesigner (graafikko) loihtii toiveidesi mukaan. Voit asetella sivulle laatikoita allekkain tai vierekkäin ja lisätä erilaista sisältöä laatikoihin (tekstiä, kuvia…), etkä välttämättä saa juuri sellaisia kotisivuja, kuin ehkä haluaisit. Kotisivuohjelmilla ei pysty luomaan yksilöllistä sisältöä erilaisilla graafisilla elementeillä höystettynä.

Haluatko ostaa valmiin talopaketin, jossa voit valita seinien värin ja mitä kalusteita eri huoneisiin tulee. Vai haluatko mieluummin arkkitehdin suunnitteleman kokonaisuuden, joka on juuri sellainen kuin itse haluat – pienintäkin yksityiskohtaa myöden.

Kotisivupalvelujen valmissivustoihin ei ole tehty minkäänlaista hakukoneoptimointia (eri asia kuin hakukoneystävällinen), joten yrityksesi kotisivut tuskin sijoittuvat hakukoneissa kovin hyvin. Kukaan ei löydä kotisivujasi, hakiessaan palvelujasi esimerkiksi Googlesta. Toki voit tekstilläsi vaikuttaa jossakin määrin sijoitukseesi Googlessa, riippuen millä avainsanoilla haluat yrityksesi löytyvän.

Et saa ammattilaista jatkokehittämään sivustoasi. Yksikään kotisivuja tekevä ammattilainen ei muokkaa kotisivupalvelulla toteuttamiasi kotisivuja, koska tyylikkäiden elementtien tekemien niihin on käytännössä mahdotonta.

Jos haluat kotisivuihisi hieman enemmän, se maksaa sinulle lisää. Eikä kyseessä ole kertamaksu, vaan maksat joka kuukausi X-euroa, riippuen kotisivupalvelusi hinnasta. Haluat premium ominaisuudet ja maksat pari kymppiä joka kuukausi, mitä saat? Et juuri mitään, mikä tekisi kotisivuistasi yhtään ilmaista versiota paremmat! Mitä sitten kun haluat päättää palvelun – ”hups!”, kotisivujasi ei enää ole olemassa – oikein, et voi tallentaa kotisivujasi mitenkään itsellesi. Kotisivut ilmaiseksi ei sittenkään ole täysin ilmaiset?

Katso alta kotisivupalvelun hinnastoa ja huomaat, että oikeasti ilmaista ei sittenkään taida olla olemassa.

Hinnaston kuvastakin huomaa hyvin, miten vähän tallennustilaa ilmainen kotisivu pitää sisällään – tästäkin kotisivusi haukkaa leijonanosan jo itsessään. Mitä sitten – mitä väliä, kunhan kotisivut mahtuvat sinne? Olisi varmaan ihan kiva, jos joku vielä kävisi kotisivuillasi – eikö?

Rajoitettu tila ja kuukausiliikenne aiheuttavat rajoituksia kotisivujesi kävijämäärissä, kotisivuillasi voi vierailla pari sataa kävijää kuukaudessa ja sitten kun kävijä numero 201 olisi tulossa – kotisivuillesi ei pääsekään! Mutta ei hätää, voit aina maksaa isompaa kuukausimaksua ja sallit suuremman kävijämäärän kotisivuillesi.

Miksi kukaan tarjoaa jotakin ilmaiseksi?

Ilmaisia lounaita ei ole, pitää paikkansa tässäkin asiassa. Eivät kotisivupalvelut tee kannattavaa liiketoimintaa ilmaisilla kotisivukoneillaan, tulot tulevat korkeista kuukausimaksuista. He saavat asiakkaansa käyttämään palveluaan ilmaisella versiolla ja sen jälkeen huomaat sen olevan riittämätön ja tilaat lisää ominaisuuksia kuukausimaksullisella palvelulla.

Samalla lailla monet netissä toimivat ilmaiset pelit tekevät businesta: lataat pelin ilmaiseksi, jonka jälkeen voit ostaa lisää ominaisuuksia joita ilman on vaikea pärjätä. “Ilmainen” on sisäänheittotuote, jolla asiakas saadaan sitoutettua ja ostamaan maksullisia palveluja.

Tämä liikeidea todistetusti toimii, jonottavathan suomalaiset ilmaisia ämpäreitäkin!

Miksi maksaisit ammattilaiselle sen sijaan, että saat kotisivut ilmaiseksi?

Silloin sinun ei tarvitse tehdä itse mitään, odottelet vain että sivut valmistuvat… Väärin! Vaikka ammattilainen toteuttaakin kotisivusi, vaatii se myös sinulta jonkin verran osallistumista – varsinkin alkuvaiheessa.

Maailmaan mahtuu monenmoista kotisivujen tekijää, joista osa on hyviä – osa ei. Osa ylihinnoittelee palvelunsa, toisilla taas hinta-laatusuhde on hyvin realistinen. Sitten on kuukausimaksullisia ja kertamaksullisia palveluja. Näistä kaikista pitäisi valita se paras, jos et sitten tee omia kotisivujasi itse.

Mielipiteitä on yhtä monta, kuin on palveluntarjoajaa ja ostajaakin. Lukaise kuitenkin artikkelimme ”10 virhettä: Vältä nämä hankkiessasi kotisivuja”, ennen kuin teet ostopäätöksesi.

Kaikille ammatikseen kotisivuja tekeville yhteistä on, että he tarjoavat asiakaslähtöistä palvelua, laadukasta toteutusta, kilpailukykyistä hintaa ja muita kliseitä. Älä kuitenkaan nyt ihan ensimmäiseksi astu jokaiseen väittämään, mitä sinulle suolletaan puhelimen tai pöydän toiselta puolelta. Kotisivujen tekeminen ei tänä päivänä ole rakettitiedettä ja niistä ei kannata ihan älyttömiä edes maksaa.

Olemme alle jaotelleet erilaisia kotisivujen tekijöitä pääpiirteittäin:

Väinö koodaa kotona

Väinö on itse opetellut koodaamaan ja on nyt alan huippuammattilainen (omasta mielestään). Väinö tekee sinulle edullisesti uudet kotisivut – jopa parilla sadalla – ja vielä aika nopeasti, hän painaa viikonloputkin hommia keittiön pöydän ääressä. Tämä valinta on ihan ok, jos tykkäät lotota – todennäköisyys hyville kotisivuille Väinöltä on sama, kuin voittaisit päävoiton lotossa. Puhun tästä kokemuksella: meille on tullut paljon asiakkaita, jotka ovat ensin teettäneet Väinöllä sivut ja sen jälkeen todenneet, ettei ollutkaan ihan sitä mitä piti.

Kuukausimaksulliset kotisivut

On valittavana erilaisia paketteja, joista toisissa on yksi sivu ja joissakin jopa kymmenen sivua! No nyt löytyi oikea aarreaitta, kymmenen sivua ja vain muutaman kympin kuussa (tosin sopimuskausi on todennäköisesti ainakin 36 kuukautta). Joissakin joudut tekemään suurimman osan itse ja kun olet palvelun tilannut, siinähän maksat. Kalliimmat kuukausimaksulliset kotisivut taas lähes poikkeuksetta tulevat paljon kertamaksullisia kalliimmiksi loppujen lopuksi, vaikka alussa tuntuu halvalta vaihtoehdolta.

Kertamaksulliset – alle 500 euroa

Tässä hintaluokassa saat jo ihan oikeita kotisivuja. Yksikään näistä tosin ei ole webdesignerin suunnittelema yksilöllinen kotisivu. Nämä kotisivut tehdään poikkeuksetta jonkin valmiin kotisivuteeman päälle, johon ammattilainen muokkaa sisällön sopimaan juuri sinun yityksellesi. Sivuissa ei ole mitään vikaa, mutta jos haluat kotisivut tukemaan yrityksesi brändiä – sinun pitää harkita web designerin suunnittelemia kotisivuja. Esimerkiksi kotisivut nopeasti palvelumme toteuttaa edullisesti erittäin laadukkaat kotisivut.

Kertamaksulliset – yli 500 euroa

Tässä hintaluokassa saat jo tasokkaat kotisivut. Tämä hintaluokka on se, jossa sinua harhaanjohdetaan ehkä eniten ja todennäköisimmin maksat liikaa. Tässä hintaluokassa hinta riippuu täysin kotisivujen kokonaisuudesta, johon sisältyy graafinen suunnittelu, toteutus, hakukoneoptimointi (jollakin tasolla) ja erilaisten toimintojen (ajanvaraus, jäsensivut, kalenterit, blogit…) määrä. Yhden sivun graafiseen suunnitteluun ja toteuttamiseen kuluu vähemmän aikaa, kuin kymmenen sivun. Hintaskaala on välillä 500 Euroa – 5000 Euroa karkeasti esiteltynä, jos puhutaan ns. tavallisista kotisivuista.

Saat jo erittäin tyylikkään, oman yritysilmeesi mukaisen graafikon suunnitteleman kotisivukonaisuuden alle 1000 Eurolla. Ei siis ole mitään järkeä maksaa 3000 Euroa muutaman sivun kotisivusta, koska saman saat varmasti halvemmalla.

Miksi näissä hinnoissa on niin isoja eroja? Kaikki laskevat työhön käytettävää aikaa. Toisilla tuntihinta on 30 Euroa ja toisilla vastaavasta työstä 100 Euroa, kumman valitset – palvelu on sama? Toisinsanoen ei ole mitään järkeä maksaa samasta työstä monta kertaa enemmän. 

Onko tekijällä referenssejä?
Katso mitä muita sivuja he ovat tehneet, ovatko ne mielestäsi hyvin tehty. Millaista palautetta tekijä on saanut asiakkailtaan. Jos tekijän kotisivuilta ei löydy ainoatakaan asiakaspalautetta, herää kysymys – miksi ei?

Onko tekijällä tyytyväisyystakuu?
Maksatko, vaikka et ole tyytyväinen lopputulokseen – et varmaankaan haluaisi.

Toimivatko tekijän omat sivut moitteetta?
Jos kotisivujen tekijän omat kotisivut eivät skaalaudu mobiililaitteisiin tai eivät toimi kunnolla, tuskin toimivat sinunkaan kotisivusi heidän jäljiltään…

Ikä
Jos tekijä on toiminut jo useamman vuoden ja on yhä toiminnassa, todennäköisesti asiakkaita riittää ja rahaa on ollut kulujenkin maksuun. Kotisivualalla yrityksiä tulee ja menee jatkuvasti, suurin osa ei pysy junassa mukana paria vuotta kauempaa, koska kilpailu alalla on kovaa.

Käytä maalaisjärkeä 
Järjenkäytöllä pääset pitkälle ja saat valittua hyvän palvelun. Jos joku lupaa sinulle saman puolta edullisemmin ja ehdot ovat hyvät, miksi siis jättäisit ottamatta? ”En osta halvempaa, sen on pakko olla huonompi” ei aina ole ihan niinkään. Jos saat tyytyväisyystakuun (et siis maksa etukäteen), niin mitä menetät – ei siinä ole riskiä. Kunhan vaadit sen kirjallisena!

Tiivistelmä

Rahaa ei ole liikaa ja huonosta ei kannata maksaa mitään.

Ilmaiseksi voit saada ihan ok kotisivut, jos jaksat nähdä hieman vaivaa kotisivujen tekemiseen. Mitään ihmeellistä et ilmaiseksi saa. Toisekseen todennäköisesti ilmainen ei ole kovin kauan ilmainen, vaan sinun pitää maksaa niistä jotakin kuukausimaksua.

Maksullisia palveluja löytyy kuukausi- ja kertamaksullisista palveluista, molemmista hyviä ja huonoja sekä tietenkin ylihinnoiteltuja ja järkeviä kustannuksiltaan. Kuukausimaksulliset tulevat usein kertamaksullisia kalliimmiksi, joten mieti sinulle järkevin ratkaisu.

Kertamaksullisissa kotisivuissa skaala on todella laaja, joten varo ylihinnoiteltuja palveluja! Käytä maalaisjärkeä ja aikaa perehtymällä palvelujentarjoajiin, ennen mahdollista valintaasi.

Kotona koodaavaa Väinöä sinun ei yksinkertaisesti kannata valita.

Kysyminen ei maksa mitään (ainakaan meillä). Ota puhelin käteen ja soita tai laita viestiä, asiantuntijamme osaavat kertoa sinulle eri malleista ja ratkaisuista – se helpottaa takuulla päätöstäsi.

Kotisivueditori: Vertailussa kolme suosittua

Vertailussa kolme suosittua kotisivueditoria monipuolisesti.. Kotisivueditorilla voit tehdä kotisivut ja muokata kotisivuja ilman erityisiä koodaustaitoja. Hyvä kotisivueditori on erinomainen työkalu yrityksesi kotisivuille, se antaa sinulle mahdollisuuden luoda kotisivuillesi monipuolista sisältöä helposti. Esimerkiksi nämä kotisivut on asennettu vertailussa mukana olevalle Elementor Pro kotisivueditorille, jolla myös tämä julkaisu on kirjoitettu

Taustaa

WordPress on maailman suosituin (2017) julkaisualusta. Sitä käyttää miljoonat sivustot ympäri maailman, 24% kaikista verkkosivustoista. WordPress on alunperin tarkoitettu blogialustaksi, josta se on kehittynyt kattavaksi sisällönhallintajärjestelmäksi (CMS – content management system). WordPress sisältää ns. oletuseditorin, joka on tarkoitettu blogien tekstin ja kuvien muokkaamiseen. Nykyään WordPresillä tehdään blogien lisäksi paljon muutakin, kuten kotisivuja yrityksille, verkkokauppoja, keskustelufoorumeja, videoalustoja, erilaisia varaus- ja jäsensivustoja sekä paljon muun tyyppisiä verkkosivuja.

WordPressin käytön monipuolistumisen myötä sen oma editori on jäänyt jälkeen ja nykyään vaaditaan enemmän ominaisuuksia ja mm. visualisointia, kun sivustoilta vaaditaan ja halutaan yhä enemmän. Tämä on tuonut markkinoille visuaaliset editorit (sisällöntuotantotyökalut), joista vertailussa nyt kolme erittäin suosittua editoria.

Vertailun tarkoituksena on antaa sinulle parempi käsitys eri editoreista ja niiden ominaisuuksista. Saat tietoa perusasioita enemmän ja sinun on helpompi valita sinulle sopiva kotisivueditori omille kotisivuillesi.

Kotisivueditorit: Ominaisuudet

Aluksi tarkastelemme taulukossa jokaisen kotisivueditorin ominaisuuksia. Myöhemmin artikkelissamme, saat yksityiskohtaisempaa tietoa helpottamaan omaa valintaasi.

  Elementor Divi Builder Beaver Builder
 
Ilmaisversio
Hinta Pro versiolle $49 $89 $99
Helppokäyttöisyys 4.9/5 4.8/5 5/5
Visuaalinen editori
In-line muokkaus
Moduuleja 53 46 31
Yksilöllisin ominaisuus Upotukset missä tahansa A/B testaus Beaver Themer
Valmiita sivumalleja +100 n.42 n.56
Jättää siistin koodin
Suorituskyky 3 1 2
Latauksia miljoona+ 500 000+ 500 000+

Mikä on suosituin kotisivueditori?

Taulukossa mainitut luvut perustuvat wordpress.org sivuston latauksiin Elementorin ja Beaver Builderin osalta ja Elegant Themes kotisivulla ilmoitettuun Divi Builderin osalta. Latausmäärien perusteella Elementor on selvästi suosituin kotisivueditori.

Hallintapaneelien vertailu

Elementor kotisivueditori

Elementorin käyttöliittymä on jaettu kahteen pääosaan:

 • a) Vasen sivupalkki, josta voidaan lisätä uusia elementtejä ja valita muokkausvaihtoehdot
 • b) Visuaalinen näkymä oikealla puolella

Lisätäksesi uuden elementin sivullesi, sinun tulee vain ”raahata” (drag & drop toiminto) se vasemmasta valikosta paikalleen ja näet heti miltä se näyttää sivullasi.

Uuden osion voi lisätä helposti klikkaamalla ADD NEW SECTION painiketta.

Muokataksesi sisältöä tai elementtiä, sinun pitää vain klikata haluamaasi osaa ja voit muokata sitä vasempaan sivupalkkiin avautuvilla valinnoilla. Näet muutokset heti visuaalisessa näkymässä sivulla.

Muokataksesi sisältöä tai elementtiä, sinun pitää vain klikata haluamaasi osaa ja voit muokata sitä vasempaan sivupalkkiin avautuvilla valinnoilla. Näet muutokset heti visuaalisessa näkymässä sivulla.

Divi Builder kotisivueditori

Toisin kuin Elementor käyttöliittymä, jossa sinulla on suora näkymä tekemiisi muutoksiin sivupalkista, Divi Builder käyttöliittymässä teet kaikki muutokset suoraan sisällön päälle visuaalisessa näkymässä.

Alla olevasta kuvasta näkyy, miltä Divi Builderin käyttöliittymä näyttää.

Uudet moduulit (Divi Builderin nimitys elementeille) lisätään + kuvakkeilla

Kuten Elementorissa, voit kirjoittaa tekstiä suoraan visuaalisessa näkymässä haluamaasi moduuliin (elementtiin). Tosin Elementorin inline-muokkaus on joustavampi tapa, kuin Divi Builderin.

Muihin kuin tekstimoduuleihin voit käyttää pop-up ikkunaa, ennemmin kuin kirjoittaa suoraan visuaaliseen näkymään.

Beaver Builder kotisivueditori

Käyttöliittymän osalta Beaver Builderilla on enemmän yhteistä Elementorin, kuin Divi Builderin kanssa. Kuten Elementorissa, myös Beaver Builderissa on sivupalkki, jossa on käytettävät moduulit ja muut elementit. Voit ”raahata” elementin sivupalkista sivunäkymääsi helposti.

Beaver Builder käyttää Divi Builderin tavoin erillistä ponnahdusikkunaa moduulien muokkaamiseen.

Yksi Beaver Builderin eroista muihin vertailussa oleviin editoreihin on tapa luoda uusia osioita sivulle. Raahaat vain uuden osion edellisen rinnalle, kun Divi Builderissa ja Elementorissa uuden osion lisääminen pitää tehdä manuaalisesti ennen elementtien lisäämistä osioon. 

Millaisia moduuleja kotisivueditorit tarjoavat

Moduulit ovat tärkeä osa kotisivueditoria, koska niillä rakennat sivusi rakenteen. Moduulit ovat käytännössä sisältöelementtejä, joilla voit lisätä haluamaasi tyyppistä sisältöä kotisivuillesi. Edellisissä kuvissa, joissa vertailtiin käyttöliittymiä, oli esillä kahdenlaisia moduuleja:

 • Tekstimoduulit
 • Painikkeet

Useimmat kotisivueditorit tarjoavat edellämainittujen lisäksi paljon erilaisia vaihtoehtoja kotisivujesi elementeiksi, kuten:

 • Asiakkaiden suositukset
 • Hinnastot
 • Lomakkeet ja paljon muita erilaisia moduuleja
Kotisivueditoreihin saatavilla olevia elementtejä (moduuleja) kappalemäärittäin
  Elementor Divi Builder Beaver Builder
Moduuleja 53 46 31
WordPress vimpaimet Kyllä, mutta ei helposti
Muiden tekijöiden lisäosat

Taulukosta huomaa selvästi, että Elementor tarjoaa suurimman määrän erilaisia moduuleja ja siihen on saatavilla Beaver Builderin ohella WordPress vimpaimet helposti (eng. WordPress Widgets).

Koska jokaiseen kotisivueditoriin on saatavilla paljon erilaisia elementtejä ja moduuleja, emme perkaa niitä yksitellen artikkelissamme. Sen sijaan esittelemme muutamia suosituimpia ominaisuuksia eri kotisivueditoreissa vertailun helpottamiseksi.

  Elementor Divi Builder Beaver Builder
Flip Box
Audio player Kyllä, Soundcloud Ei, saatavilla vimpaimella
Animoidut otsikot
Portfolio
Sosiaalisen median jakopainikkeet
Sosiaalisen median "seuraa" kuvakkeet
Kirjautuminen (login)
Facebook kommentit
Jäsenyydet
Kommentointi

Beaver Builderilla on taulukossa eniten “EI” vasstauksia, mutta se ei vielä välttämättä pudota kokonaan pois kilpailusta.

Beaver Builder sisältää (kuten muutkin) edelleen kaikki perusmoduulit, joita todennäköisesti käytät päivittäin – vaikka siinä ei ole kaikkia hienoimpia elementtejä, kuten muissa editoreissa.

Voitko luoda sellaisen designin kuin haluat?

Vastaus lyhyesti: Et voi.

Et voi luoda välttämättä tyylikäitä designelementtejä ja asettelua, kuin haluaisit. Voit kuitenkin vaikuttaa kotisivujesi ulkoasuun kotisivueditorilla jossain määrin.

Kotisivueditorien tarkoituksena on tehdä kotisivujen teosta niin helppoa ja yksinkertaista, kuin mahdollista. Todennäköisesti haluat kuitenkin kotisivuillesi hieman enemmän yksilöllistä designia ja pelkkä moduulien raahaaminen oikeille paikoille ei riitä.

Tämän vuoksi haluat kotisivueditoriltasi enemmän mahdollisuuksia lisätä design elementtejä eri osioihin ja moduuleihin. Tässä kategoriassa on suurimmat eroavaisuudet eri kotisivueditorien välillä.

Pähkinänkuoressa voidaan todeta, että Elementor ja Divi Builder tarjoavat ehdottomasti parhaat mahdollisuudet tehdä haluamasi design. Beaver Builder ei kuitenkaan ole kovin kaukana perässä.

  Elementor Divi Builder Beaver Builder
Perus design
Mukautetut marginaalit
Mukautetut fontit
Mukautettu CSS
Mukautetut välit

Alla esitelty design-vaihtomahdollisuuksia eri kotisivueditoreilla

Elementor

Kun valitset elementin, Elementor avaa vasempaan sivupalkkiin kolme välilehteä.

 • Sisältö (Content) - Voit määritellä perussisältö- ja kohdistusasetukset
 • Tyyli (Style) - Voit määritellä fontin, värit, reunukset ja muita vaihtoehtoja riippuen valitusta elementistä
 • Edistynyt (Advanced) - Voit asettaa marginaalit, z.indexin, animoinnit, kustomoidun CSS tyylin ja paljon muuta

Samalla tavalla sinulle on mahdollisuus muokata eri osioita ja asettaa niiden välisyydet, osioiden leveydet, yms.

Divi Builder

Kun valitset Asetukset (Gear)-kuvakkeen valittuasi ensin haluamasi moduulin, avautuu ponnahdusikkuna lisävalinnoilla.

Kuten Elementorissa, Divi Builderissa avautuu myös kolme välilehteä moduulien ja elementtien tyylin asettamiseksi. Välilehtien mahdollisuudet hieman poikkeavat Elementorin vastaavista.

 • Sisältö (Content) - Voit muokata tekstiä ja tehdä perusmuotoilun
 • Tyyli (Style) - Voit vaihtaa fontin, asettaa reunukset, muokata marginalleja ja kokoa, jne.
 • Edistynyt (Advanced) - Voit asettaa mukautetun CSS-tyylin tai CSS-tunnisteet ja vaihtaa responsiivisuus asetuksia.

Molemmat editorit, Elementor ja Divi Builder mahdollistavat monipuolisen sivujen muokkaamisen kohtalaisen helposti.

Samalla tavalla voit muokata kehittyneemmällä (Advanced) valinnalla muokata rivejä ja osioita, mukaanlukien mukautetut välit, korkeudet, yms.

Beaver Builder

Kuten Divi Builderissa, myös Beaver Builderissa avautuu ponnahdusikkuna tyylien muokkaamiseksi.

Kuten muissakin editoreissa, myös Beaver Builderissa avautuu kolme välilehteä:

 • Yleiset (General) - Voit muokata perustoiminnallisuuksia- ja sisältöä
 • Tyyli (Style) - Voit vaihtaa värit, fontin koon, jne.
 • Edistynyt (Advanced) - Voit asettaa mukautetut marginaalit, säätä responsiivisuuden asetuksia, asettaa näkyvyyden rooleittain, animoinnit, yms.

Beaver Builder 2.0 sisältää myös lisäominaisuuksia tyylin muokkaamiseksi, joidenkin elementtien osalta. Esimerkiksi painikkeiden värityksen, tyylin ja läpinäkyvyyden.

Beaver Builder ei mahdollista esimerkiksi kustomoidun CSS koodin lisäämistä suoraan moduuliin. Vastaavasti Beaver Builderissa on ominaisuus, jota muilta editoreilta ei löydy: mahdollisuus näyttää tai olla näyttämättä haluttu moduuli kirjautuneelle käyttäjälle. 

Beaver Builderissa ei ole mahdollisuutta asettaa haluttuja välejä eri osioiden kesken, kuten voi tehdä muissa editoreissa.

Responsiivisuus, eli toimivuus mobiililaitteilla

Responsiivisuus on nykyään kotisivuille erittäin tärkeä ominaisuus, jota et voi jättää huomiotta. Et halua kotisivuja, jotka eivät toimi sujuvasti mobiililaitteilla.

  Elementor Divi Builder Beaver Builder
Näytä / piilota sisältöä mobiililaitteissa
Erikokoiset marginaalit laitteesta riippuen
Eri fonttikoko laitteesta riippuen
Muokatut raja-arvot Ei, tulossa pian Kyllä, mutta vain koko sivustolle - ei yksittäiselle sivulle

Elementorin käyttäjät olevan hyvin tyytyväisiä Elementor kotisivueditorin responsiivisuus mahdollisuuksiin. Alla kommentti, joka on saatu Codeinwp:n tekemällä Facebook kyselyllä ”Mitkä ovat kolme tärkeintä asiaa, jotka vakuuttivat sinut Elementor kotisivueditorista verrattuna muihin suosittuihin kotisivueditoreihin”.

Editorikohtaiset ominaisuudet

Elementor

Elementor on tehnyt loistavaa työtä kehittäessään ominaisuuksia, jotka erottavat sen kilpailijoistaan. Alla mainittu suurimmat eroavaisuudet:

Upotukset missä tahansa – voit lisätä vimpaimia (Widgets) ja ns. shortcode koodia mihin tahansa sivustollasi.

Huoltotila / Tulossa pian tila – Voit tehdä ”Huoltotilassa” tai ”Tulossa pian” sivut ja aktivoida kyseiset sivut suoraan Elementorin käyttöliittymästä.

Shape Dividers – mahtava design elementti, jolla voit lisätä elementtien välille SVG-muotoja Elementorin käyttöliittymästä

Divi Builder

Divi Builderissa on erinomainen sisäänrakennettu ominaisuus: Split testing

Divi Builder antaa sinulle mahdollisuuden tehdä helposti A/B testausta eri moduuleilla editorin hallintapaneelista. Voit vertailla eri versioiden toimivuutta käytännössä ja valita parhaiten toimivan.

Muita yksilöllisiä ominaisuuksia Divi Builderissa ovat:

Divi Role Editor – voit rajoittaa käyttäjien pääsyn tiettyihin toimintoihin tai jopa moduuleihin. Kahdessa muussakin editorissa on rooliin perustuvia rajoituksia, mutta ne eivät ole yhtä kattavia kuin Divi Builderissa.

Lock elements – voit ”lukita” haluamasi tietyt moduulit, välttääksesi vahingossa vahingoittamasta valmiita moduuleja.

Copy module style – sen sijaan, että kopioisit koko moduulin, voit kopioida moduulista pelkän tyylin toiseen moduuliin.

Klikkaamalla hiiren kakkospainikkeita, näet valikon eri toiminnallisuuksia. Kummallakaan muusta kotisivueditorista ei voi tehdä muutoksia hiiren kakkospainikkeella.

Beaver Builder

Yksi Beaver Builderin ainutlaatuisista ominaisuuksista on hiljattain julkaistu Beaver Themer lisäosa. Tämä lisäosa on erillinen hankinta, mutta sen avulla voit käyttää samaa Beaver Builder -liittymää koko teeman, kuten otsakkeiden, yksittäisten postin asettelujen ja muiden ominaisuuksien, rakentamiseen.

Lisäksi Beaver Builder on ainoa laajennus, joka sisältää oletusarvoisesti White Label ominaisuuden. Vaikka tavalliset käyttäjät eivät ehkä pidä tätä tärkeänä, monet WordPress-kehittäjät pitävät ominaisuutta hyödyllisenä.

Kotisivueditorit ja niiden valmiit sivu- ja osiomallit

Vaikka voit rakentaa kotisivut alusta loppuun editoreilla, sinun ei välttämättä tarvitse. Jokainen kotisivueditori tarjoaa valmiita kotisivumalleja käyttöösi, joita voit muokata haluamallasi tavalla.

  Elementor Divi Builder Beaver Builder
Valmiita sivumalleja 100+ ~42 ~56

(*) Lisäksi Elementoriin on saatavilla valmiita sivumalleja lähes 500 kpl kohtuullisen edullisesti, esimerkiksi Template Monster palveluntarjoajalta. Muihinkin editoreihin on saatavilla joitakin kolmannen osapuolen valmis-sivuja.

Elementor

Yksi Elementorin eduista muihin nähden on valmiiden kotisivumallien määrä, joita on yli 100 kpl. Mallit sisältävät kaiken tarvittavan:

 • Etusivut
 • Laskeutumissivut
 • Yhteydenottosivut
 • Palvelut (listaus palveluista) sivut
 • Hinnastot

Jokaiselle sivulle on useita vaihtoehtoja, jotka on suunniteltu eri toimialoille. Lisäksi aiemmin mainitsemamme mukaisesti, saatavilla on useita satoja malleja eri tekijöiltä.

Voit myös tallentaa oman sivusi tai osia siitä Elementorin kirjastoon, josta ne ovat helposti myöhemmin saatavillasi.

Divi Builder

Divi Builder sisältää n. 42 valmiiksi suunniteltua sivupohjaa. Sen sijaan, että keskityttäisiin tiettyihin toimialoihin, kuten Elementorin sivupohjissa, Divi Builderin ulkoasut ovat yleisempiä sivutyyppejä, joita voit muokata tarpeen mukaan (lisäksi on saatavilla useita kolmannen osapuolen Divi-sivupohjia internetissä).

Kuten Elementorissa, voit myös tallentaa kirjastoosi moduuleja, osioita tai täydellisiä sivuja ja voit käyttää niitä uudelleen.

Beaver Builder

Beaver Builderilla on n. 56 valmista sivupohjaa, jotka on jaettu kahteen kategoriaan:

 • Sisältösivut
 • Laskeutumissivut

Laskeutumissivut on jaettu toimialoittain, kun taas sisältösivut ovat yleistyksiä.

Kuten muissa editoreissa, voit myös tallentaa kirjastoosi osioita, jotta niitä voi käyttää helposti uudelleen.

Lähdekoodin laatu ja ”lukitus”

Editorit saavat usein huonoa palautetta monilta ohjelmoijilta lähdekoodin laadusta. Lisäksi toiset editorit (kuten Divi Builder) tekevät ns. ”lukituksen” ja poistaessasi editorin WordPressistä, sivustostasi pelkkä sekamelska koodia ja rakenne hajoaa.

Vertailemme tässä osiossa kahta asiaa: Millaista koodia editori tuottaa ja mitä tapahtuu poistaessasi editorin käytöstä.

Vertailu tehdään luomalla jokaiselle editorille samanlainen sivu. Näemme miltä koodi näyttää eri editoreilla ja tärkeimpänä: mitä tapahtuu poistaessasi lisäosan (editori) käytöstä.

Elementor

Elementorin koodi näyttää tältä, kun se on aktiivinen – eli Elementor on käytössä.

Ja tältä se näyttää, kun poistat Elementorin käytöstä.

Ei kovin paha! Vaikka menetät hienot muotoilusi ja kuvakkeet, jäljelle jää puhdas koodi. Koodissa on edelleen jäljellä esimerkiksi <h2> tunnisteet ja luettelot ja paljon enempää editorin tekijältä ei voi pyytää.

Divi Builder

Divi Builderin koodi näyttää tältä, kun se on aktiivinen – eli Divi Builder on käytössä. Lähes samanlainen kuin Elementorilla, eikö?

Mutta kuinka ollakaan, sinua odottaa ikävämpi yllätys poistaessasi Divi Builderin käytöstä…

…koodi on pelkkää sotkua ja tämän ongelman vuoksi monet kritisoivat Divi Builderia. Tämä on jotakin mitä et halua.

Beaver Builder

Beaver Builderin koodi näyttää tältä, kun se on aktiivinen – eli samankaltaiselta kuin kahdella edellisellä.

Poistaessasi Beaver Builderin käytöstä, se jättää jälkeensä lähes identtisen koodin Elementorin kanssa.

Suorituskyvyn vertailu

Koodin laadun lisäksi, toinen tärkeä tekijä on kuinka editori vaikuttaa sivuston suorituskykyyn. Testisivustoihin ei ole tehty vertailussa mitään optimointeja nopeuden parantamiseksi.

  Elementor Divi Builder Beaver Builder
Latausaika sekuntia 1,47 1,32 1,38
Sivun koko 698,2 kB 606,0 kB 639,0 kB
Kyselyjen määrä 43 30 33

Latausajat ovat niin lähellä toisiaan, ettei siitä voi hyvällä omalla tunnolla vetää suurempia johtopäätöksiä editorien paremmuudesta. Jokainen editori tuntuu latautuvan nopeasti, mutta tuloksien valossa Divi Builder on hieman muita nopeampi. Kannattaa kuitenkin huomioida, että tulokset saattavat hieman vaihdella jokaisella mittauskerralla eri muuttujien vuoksi.

Hintavertailu

Elementor ja Beaver Builder toimivat omalla konseptillaan, kun taas Divi Builder on osa Elegant Themes jäsenyyttä.

  Elementor Divi Builder Beaver Builder
Ilmaisversio
PRO version hinta (USD) $49 $89* $99
Elinikäinen lisenssi
* Sisältää oikeuden kaikkiin Elegant Themes tuotteisiin

Helppokäyttöisyys ilman aiempaa kokemusta

Yleisesti ottaen kaikkia kolmea editoria on kohtalaisen helppo köyttää, mutta vertailun vuoksi taulukossa puolueeton arvio editorien helppokäyttöisyydestä.

  Elementor Divi Builder Beaver Builder
Arvio asteikolla 1-5 4,9/5 4,8/5 5/5

Eli käytännössä kaikki ovat todella lähellä toisiaan ja erot ovat hyvin olemattomia. Kaikille editoreille löytyy myös lukuisia opasvideoita (englanniksi) esimerkiksi Youtube suoratoistopalvelusta.

Mikä kotisivueditori on paras?

Voit aina tietenkin kokeilla kaikkia editoreja ja valita niistä itsellesi mieluisimman. Todennäköisesti kuitenkin luet tätä artikkelia, koska haluat hieman apua valintaasi? Uudet Kotisivut valitsi Elementorin, jota käytämme asiakkaidemme sivustoilla. Elementor on meidän mielestämme paras ja monipuolisin kaikista, mutta toki asioista voidaan olla montaa mieltä ja kaikki eivät luonnollisesti pidä samoista asioista.

Elementorilla ja Beaver Builderilla on enemmän yhtäläisyyksiä keskenään, kun taas Divi Builder eroaa näistä kahdesta enemmän. Tämän vuoksi on ehkä hieman helpompaa tehdä jakoa Elementorin / Beaver Builderin ja Divi Builderin välillä. Elementorin ja Beaver Builderin välillä eron tekeminen on hieman haastavampaa useiden yhtäläisyyksien vuoksi.

Helpotamme valintaasi muutamalla kysymyksellä

 • Haluat muokata tekstiä suoraan sivulla helposti (in-line editing)
 • Haluat niin monta tyyli- ja responsiivista muotoiluvaihtoehtoa kuin mahdollista
 • Haluat mahdollisimman paljon valmiita sivumalleja
 • Haluat lähdekoodin olevan mahdollisimman ehjää, jos poistat editorin käytöstä

Valintasi on Elementor kotisivueditori

 • Haluat muokata tekstiä suoraan sivulla helposti (in-line editing)
 • Haluat optimoida moduulejasi split-testauksella
 • Et aio vaihtaa editoria, pysyt aina valinnassasi
 • Haluat kolmannen osapuolen yhteisön tueksesi

Valintasi on Divi Builder kotisivueditori

 • Haluat rakentaa koko teeman alusta loppuun itse editorilla
 • Haluat luoda osoita drag & drop toiminnolla nopeasti
 • Haluat lähdekoodin olevan mahdollisimman ehjää, jos poistat editorin käytöstä

Valintasi on Beaver Builder kotisivueditori

Tähän päättyy kolmen mahtavan kotisivueditorin vertailu. Vertailun lähteenä olemme käyttäneet alkuperäisversiota, jonka on laatinut Codeinwp. Voit lukea englanninkielisen artikkelin tästä kokonaisuudessaan.

Loppuun vielä toteamme: Tilatessasi uusien kotisivujesi toteutuksen meiltä, teemme kotisivusi Elementor editorilla. Osaavat ammattilaisemme luvat sinulle juuri sellaisen ulkoasun, jonka haluat ja rakentavat sen Elementorin päälle. Käytössäsi on aina Elementorin Pro versio ja pääset nauttimaan kaikista sen suomista eduista.

Ota meihin yhteyttä ja pyydä tarjous Elementor kotisivuista!

Kiitos, kun luit artikkelimme. Toivomme, että siitä oli sinulle hyötyä kotisivueditori valinnassasi!

Kotisivujen hakukoneoptimointi: Mitä on On-page SEO?

Kaikki hakukoneoptimointi on tarkoitettu vain yhtä asiaa varten: nostaa kotisivujen sijoitus hakukoneissa mahdollisimman korkealle, jotta yrityksen kotisivuille tulisi enemmän vierailijoita. Tätä varten jokainen haluaisi kehittää kotisivut, joita Googlen salainen algoritmi rakastaisi. Googlen algoritmin tekijät voidaan jakaa kahteen pääosaan, jotka määrittelevät kotisivujesi sijoittumisen hakukoneissa:
 • On-page SEO, eli sivuston sisäisten tekijöiden hakukoneoptimointi
 • Off-page SEO, eli sivuston ulkoisten tekijöiden hakukoneoptimointi

Kerromme lyhyesti On-page SEO:n ja Off-page SEO:n eroavaisuuksista ja On-page SEO:n tärkeydestä sekä sen kolmesta tärkeimmästä tekijästä.

On-page SEO ja Off-page SEO

On-page tekijät ovat käytännössä asioita, joihin voit itse vaikuttaa kotisivuillasi. Kotisivujen tekniset ominaisuudet, koodin laatu, teksti- ja visuaalinen sisältö ja kotisivujesi käyttäjäystävällisyys.


Kotisivujesi hakukoneoptimoinnissa sivustoosi liittyy myös Off-page tekijöitä, joita ovat kotisivuillesi tulevat linkitykset muilta sivustoilta, sosiaalisen median huomio ja muu markkinointitoimenpiteet kotisivujesi ulkopuolella. Jos keskityt Off-page kotisivujen hakukoneoptimointiin, yrität saada lähinnä linkityksiä muilta sivuilta sinun kotisivuillesi. Mitä arvostetummalta sivustolta saat linkkejä kotisivuillesi, sen paremmin sijoitut Googlessa. Linkkien rakentamista käsittelemme tulevassa artikkelissamme.

On-Page kotisivujen hakukoneoptimointi ja sen tärkeys

On-page kotisivujen hakukoneoptimointi sisältää asioita, joita voit käytännössä itse hallita. Omilla kotisivuillasi voit vaikuttaa teknisiin ominaisuuksiin ja sisällön laadukkuuteen. Meidän mielestämme kaikki On-page tekijät on ratkaistavissa, koska ne ovat kiinni omasta halusta. Jos luot yrityksellesi upeat ja hyvin toteutetut kotisivut, kotisivut alkavat saavuttamaan parempia tuloksia hakukoneissa. Kotisivujen hakukoneoptimointi ei oikeastaan ole sen monimutkaisempaa.

Hyvin tehty On-page kotisivujen hakukoneoptimointi usein myös tuottaa parempaa Off-page optimointia, koska myös muut kiinnostuvat kotisivuistasi ja linkittävät kotisivuillesi. Vastaavasti huonosti toteutetulle ja sisältököyhälle sivustolle ei kovin moni halua linkittää, koska ei kukaan halua lukea tylsiä sekä huonosti kirjoitettuja julkaisuja.

Olennaisimmat On-Page optimoinnin tekijät

Kolme On-page hakukoneoptimoinnin tärkeintä asia tai päätekijää mielestämme ovat:
 • Tekninen toteutus
 • Laadukas sisältö
 • Virheetön UX (user experience)

Tekninen toteutus

Tekninen toteutus kattaa valtavan määrän asioita, joita emme lähde yksitellen tässä artikkelissa käsittelemään. Riittää kun tiedät pääkohdat ja osaat vaatia niitä myös itseltäsi tai kotisivujesi toteuttajalta. Kaikki kotisivut perustuvat koodiin ja koodin pitää olla korkealaatuista ja hyvin tehty, jotta se on myös hakukoneystävällistä. Usko tai älä, mutta kaksi ulospäin täysin samalta näyttävää sivua on voitu koodata joko ihan metsikköön tai todella hyvin. Hyvin tekeminen vie aina jonkin verran enemmän aikaa, kun taas huonosti tehty voidaan tehdä nopeammin. Lisäksi tekniseen toteutukseen liittyy kotisivujesi nopeuden maksimoiminen, erilaiset tiedostot, lisäosat, jne. Lisää Teknisestä toteutuksesta hakukoneoptimoinnin osalta myöhemmissä artikkeleissamme.

Laadukas sisältö

Miksi ihmiset tulevat kotisivuillesi? Todennäköisesti kotisivuillasi on tietoa, jota he etsivät ja tämän takia sinun pitäisi kirjoittaa laadukasta sisältöä. Myös Google ”lukee” kotisivujesi sisältöä säännöllisesti. Sisältö vaikuttaa todella paljon sijoitukseen hakukoneissa. Sisällössä pitää olla oikeita avainsanoja, todellista otsikkoon (ja avainsanoihin) liittyvää informaatiota, tekstiä pitää olla riittävästi ja se pitäisi olla vielä miellyttävä ja helppo lukea.
Lue lisää hakukoneoptimoinnista artikkelistamme ”Kotisivujen hakukoneoptimointi: 20 vinkkiä” ja artikkelistamme ”Hakukoneoptimointi: Opas tekstin suunnitteluun”.

Virheetön UX

Viimeisenä asiana käyttäjäystävällisyys. Kotisivuillasi kävijän pitää voida helposti ymmärtää kotisivujasi ja pystyä löytämään hakemansa informaatio hetkessä. Kotisivujesi vierailijoiden pitää osata navigoida sivustollasi helposti ja löytää painikkeet etsimäänsä sisältöön nopeasti.

Mitä luulisit vierailijan tekevän, jos ei löydä nopeasti hakemaansa tietoa tai informaatio on huonosti kirjoitettu? Todennäköisesti häipyy kotisivuilta silmänräpäyksessä ja tämä tarkoittaa Googlen silmissä ”Ei laadukasta sisältöä”, joka vaikuttaa sijoitukseesi hakukoneissa negatiivisesti

Toisin sanoen: kivan näköiset kotisivut ovat toki tärkeä asia uskottavuuden kannalta, mutta ykkösasia on kuitenkin kotisivujesi käyttäjäystävällisyys! Hyvä kotisivujen suunnittelija osaa ottaa tämän huomioon ja tehdä sinulle sekä tyylikkäät, että käyttäjäystävälliset kotisivut.

GDPR ponnahdusikkuna ei ole pakollinen!

GDPR ponnahdusikkuna: Onko se pakollinen kotisivuillasi?

Vastaus otsikon kysymykseen on lyhyt ja hyvin selkeä: EI OLE 

Sinun ei ole pakko käyttää evästeistä ilmoittavaa ja ärsyttävää ponnahdusikkunaa kotisivuillasi. GDPR (General Data Protection Regular) säännöksen tulon myötä hermoja raastavia ponnahdusikkunoita on alkanut esiintyä useilla kotisivuilla.

Tietosuojasta on pakko kertoa kotisivuilla, mutta sen voi tehdä huomattavasti miellyttävämmälläkin tavalla. Lisää erillinen sivu vaikka otsikolla ”Tietosuoja ja evästeet”. Jokainen, jota kyseinen asia kiinnostaa, löytää tietosuojaselosteesi kotisivuiltasi ja olet tehnyt sen mitä laki GDPR asetuksen osalta edellyttää.

Viestintäviraston ohjeistus asiaan on hyvin selkeä, eikä se jätä asiassa tulkinnanvaraa. Sen mukaan evästeistä ei tarvitse olla erillistä ponnahdusikkunaa, mutta ne tulee olla luettavissa kotisivuilta. Alla viestintäviraston ohjeistus:

"Suomessa evästeistä tiedottamista tai niiden hyväksymistä varten ei vaadita erillistä ponnahdusikkunaa. Evästekäytännöt on kuitenkin mainittava verkkosivuilla niin, että käyttäjän on mahdollista saada niistä lisätietoa."

GDPR ponnahdusikkuna ja evästeet

Evästeet kerätään erilaisia tietoja, joita voivat olla esimerkiksi:

 • käyttäjän IP-osoite
 • kellonaika, jolloin kotisivuillasi on käyty
 • sivut, joilla vierailija on käynyt kotisivuillasi
 • selain, jota vierailija on käyttänyt käydessään kotisivuillasi
 • mistä verkko-osoitteesta ja miltä palvelimelta vierailija on tullut kotisivuillesi

Jos käytät esimerkiksi Google Analyticsiä sivustosi kävijäliikenteen seuraamiseen, Google Analytics asentaa sivustollasi kävijän selaimeen evästeen. Evästeen käytön ansiosta näet monipuolista tietoa sivustosi kävijöistä, kuten kauanko kävijä sivustollasi viipyy, monettako kertaa hän on sivustollasi, millä sivuilla hän vierailee sivustollasi, jne.

 

Oletko joskus ihmetellyt saadessasi esimerkiksi Facebook mainoksia sivustoilta, joissa olet vähän aikaa sitten vieraillut. Saat mainoksia juuri evästeiden takia. Evästeet eivät ole haitallisia, eikä niistä koidu mitään vahinkoa koneellesi. Ne eivät myöskään tallenna mitään henkilökohtaisia tietojasi tai muutenkaan kerää tietoa tietokoneeltasi.