Suorakulmio 38-1
owner

KOTISIVUJEN HAKUKONEOPTIMOINTI: 20 VINKKIÄ

20 vinkkiä, miten nostat omien kotisivujesi sijoitusta hakukoneissa!

Kotisivujen hakukoneoptimointi (On-Page SEO) on tärkeää, koska todennäköisesti haluat kotisivujesi sijoittuvan paremmin hakukoneiden hakutuloksissa ja paremmat sijoitukset hakukoneissa lisäävät myyntiä sekä yrityksesi tunnettavuutta. Onneksi on olemassa helppoja tapoja tehdä kotisivujen hakukoneoptimointi itse ja parantaa kotisivujesi sijoitusta hakukoneissa.

1) Aloita otsikko avainsanoilla

Sijoita avainsanasi otsikon alkuosaan, koska Google antaa enemmän painoarvia otsikon alussa oleville sanoille. Katso kuvasta top 3 tulokset hakusanalla ”vähähiilihydraattinen ruokavalio”.

2) Hakukoneystävällinen URL osoite

Tee URL osoitteestasi (verkko-osoite) mahdollisimman lyhyt, nimeä linkki ja sisällytä avainsanasi URL osoitteen 3-5:n ensimmäisen sanan joukkoon.

Tee avainsanan löytyminen Googlelle helpoksi. Poista omien kotisivujesi URL osoitteista kaikki turhat osat pois, esimerkiksi blogijulkaisujen kategoriat ja päivämäärät. Tämä on helppo tehdä Yoast SEO (WordPress plugin) lisäosalla.

Huono URL: https://esimerkki.fi/p-345
Pitkä URL: https://esimerkki.fi/kategoria/ 12/05/2017/julkaisun-otsikko
Lyhennetty, hyvä URL: https://esimerkki.fi/julkaisun-otsikko

3) Lisää apusanoja otiskoihin

Kotisivujen hakukoneoptimointi: hyvä keino saada hieman parempia sijoituksia hakukoneissa on lisätä ”apusanoja” otsikoihin.
Apusanoja voivat olla esimerkiksi kuluvan vuoden vuosiluku, ”2018”, ”paras”, ”opas”, ”ohje”. ”vinkkejä”, ”enemmän”, ”arvostelu”, jokin kehotus, jne.

Alla kuvakaappaus hakukonetuloksista, jossa käytetty apusanaa ”opas”.

4) Lisää pääotsikkosi H1-tagiin

Sivusi tärkein otsikko on H1 tagiin merkitty pääotsikko. H1 otsikoita saa olla ainoastaan yksi kappale jokaisella sivulla.
Useimmat blogi- ja kotisivualustat (kuten WordPress) lisäävät automaattisesti artikkeleihin H1 tagin. Tarkista, että H1 pääotsikko löytyy jokaiselta sivultasi ja siihen on sisällytetty avainsanasi tai avainsanan synonyymi.

H1 Otsikko näyttää alla olevan kuvan kaltaiselta, tunnistat sen helposti muun lähdekoodin joukosta. Kotisivujen hakukoneoptimointi ei ole monimutkaista, mutta se vaatii aikaa.

5) Käytä multimediaa

Kotisivujen hakukoneoptimointi on muutakin kuin pelkkää tekstiä hakukoneille. Älä kirjoita pelkkää tekstiä, se on tylsää ja vaatii enemmän mielikuvitusta. Käytä kuvia, videoita, diagrammeja, yms. tehdäksesi sisällöstä kiinnostavaa.
Sisällöstä kiinnostunut lukija käyttää enemmän aikaa sivustollasi ja myös takaisinklikkaukset vähenevät. Alla olevassa esimerkkidiagrammissa vertailu eri laitteiden käytöstä.

6) Lisää alaotsikoita

Lisää vähintään yksi alaotsikko, jossa on avainsanasi. Lisää alaotsikko H2 tagiin. Alaotsikot yksinään eivät mullista hakukonenäkyvyyttäsi suuntaan tai toiseen, mutta niillä voi olla odottamaton vaikutus hakukonetuloksiisi.

7) Lisää avainsanat sivun tai artikkelin alkuun

Lisää avainsanasi ensimmäisen sadan sanan joukkoon.

Todennäköisesti jo luonnostaan käytät avainsanaasi artikkelin alussa, mutta muista varmistaa se aina. Usein artikkelien kirjoittajat kirjoittavat pitkän intron ja unohtavat lisätä avainsanansa kokonaan.
Avainsana alussa helpottaa Googlea tulkitsemaan sivun tai artikkelin sisältöäsi paremmin. Kotisivujen hakukooptimointi on tehokkaampaa, jos avainsanat painottuvat artikkelisi tai isvun alkuun.

8) Kotisivujesi pitää olla responsiiviset

Kotisivujesi pitää olla mobiililaitteille yhteensopivat, eli responsiiviset. Google aloitti ”rankaisemaan” ei-responsiivisia sivustoja vuonna 2015, heikentämällä niiden sijoitusta hakukoneissa.

Ei-responsiivisten kotisivujen asema Googlessa heikkenee jatkuvasti ja myöskään kotisivujesi vierailijat lähtevät pois nopeasti, jos sivusi eivät ole helposti luettavat mobiililaitteilla.

9) Linkitä muille sivustoille

Linkittäminen muihin kohteisiin on erittäin helppo osa “White hat SEO” (linkki englanninkieliseen oppaaseen) kotisivujen hakukoneoptimointia.
Linkittäminen muualle auttaa Googlea selvittämään paremmin oman sivusi tai artikkelisi aihetta ja kertoo Googlelle sivusi laadusta.

Yksi yleisimmistä virheistä mitä hakokoneoptimoinnissa tehdään, on linkittämisen jättäminen pois. Kannattaa pyrkiä lisäämään 2-4 linkkiä muille sivustoille, jokaisen tuhannen sanan joukkoon.

Muista kuitenkin, että sivusto jolle linkität, vaikuttaa Googlen silmissä myös sinun sivustoosi. Linkitä siis vain hyvämaineisille sivustoille, kuten suosittuihin blogeihin, uutis-sivustoille, kouluihin tai oppilaitoksiin, valtion ja kuntien sivuille, jne.

10) Linkitä sivustollasi

Sivustosi sisäiset linkit ovat helppo, hakukonenäkyvyyttä lisäävä keino. Loistava esimerkki sivuston sisäisestä linkityksestä on Wikipedia. Wikipedia lisää avainsanoilla olevia linkkejä lähes joka paikkaan tekstissään.

Wikipedia voi lisätä 50+ sisäistä linkkiä jokaiselle sivulle, koska heillä on niin valtava määrä informaatiota sivustoillaan. Kannattaa pitää kuitenkin tässäkin maalaisjärki ja lisätä 2-5 linkkiä aikaisempiin julkaisuihin, joka kerta kun kirjoitat uuden.

11) Paranna kotisivujesi latausnopeutta

Kotisivujesi latausnopeudella on valtavan suuri merkitys kotisivujesi sijoittumiseen hakukoneissa ja Google on julkisesti ilmoittanut sivuston latausnopeuden vaikuttavan hakukonesijoitukseen. Voit parantaa kotisivujesi latausnopeutta esimerkiksi WP Rocket ja WP Smush työkaluilla.
Google kertoo miten latausnopeus vaikuttaa kotisivusi kävijämääriin.

Yllä kaksi erilaista esimerkkiä latausnopeuksista todellisilta kotisivuilta. Jälkimmäinen (punainen) tarjoaa kotisivutoteutuksia yrityksille.

Voit tarkistaa oman sivustosi nopeuden Googlen omilla PageSpeed Insights tai TestMySite työkaluilla.

12) Käytä LSI-avainsanoja

LSI (Latent Semantic Indexing) avainsanat ovat tavallaan synonyymejä, joita Google käyttää määritellessään sivun osuvuutta otsikkoon ja mahdollisesti sivun laatua. Lisää muutamia LSI avainsanoja jokaiselle sivullesi tai artikkeliisi.

Kirjoittaessasi pitkää tekstiä, käytät todennäköisesti LSI-avainsanoja. Voit varmistaa tekstissäsi olevan LSI avainsanoja, tee Google haku omalla avainsanallasi ja katso, millaisia muita hakusanoja Google tarjoaa sivun alareunassa.

13) Optimoi kuvat

Vähintään yhden kuvan (kuvatiedosto) pitäisi sisältää avainsanasi. Lisää avainsanasi kuvan ALT-tekstiin, koska Google ei tunnista kuvaa ilman tekstiä. Tee myös kuvistasi oikean kokoisia sivulle, älä käytä liian suuria kuvatiedostoja. Suuret kuvatiedostot hidastavat sivun latautumista.

14) Hyödynnä sosiaalista mediaa

Sosiaalinen media ei ehkä vaikuta suoraan sivustosi tai artikkelisi hakukonenäkyvyyteen, mutta saat lisää vierailijoita sivuillesi.
Mitä enemmän saat kävijöitä sen parempia tuloksia hakukoneissa, anna mahdollisuus jakaa artikkelisi sosiaalisessa mediassa.

BrightEdgen artikkelissa selvitettiin sosiaalisen median helpon jakomahdollisuuden lisäävän jakoja 700%.

Sosiaalisella medialla ei ole suurta merkitystä Googlen algoritmiin, mutta jaot sosiaalisessa mediassa (Facebook, Twitter, Google+, jne.) voivat nostaa sivusi hakukonesijoitukset paljon korkeammalle.

15) Kirjoita riittävästi sisältöä

Google arvostaa merkittävästi enemmän kirjoituksia, joissa on runsaasti sisältöä ja se tarkoittaa parempaa sijoitusta hakukoneissa. Kirjoita kiinnostavia artikkeleita, joissa on vähintään 1900 sanaa.
Kuva: Quora: https://www.quora.com/What-is-the-best-word-count-in-a-website-home-page-for-SEO-in-2018-by-Google
Tee tekstistä helposti luettavaa ja lisää kuvia, luetteloita, väliotsikoita ja muita elementtejä. Älä kopioi sisältöä muilta sivuilta! Google rankaisee kopioidusta sisällöstä (Duplicate Content) ja voit sanoa näkemiin hyville sijoituksille hakukoneissa. Voit toki ottaa ajatuksia muiden kirjoituksista, mutta jäsennä artikkelista omasi.

16) Maksimoi kotisivuillasi vietettävä aika

Jos joku klikkaa itsensä pois sivuiltasi nopeasti, Google tulkitsee sivustosi mustavalkoisella logiikalla sisällöllisesti heikkolaatuiseksi. Googlen mielestä sisältö ei ollut tarpeeksi relevanttia aiheeseen nähden, jos sitä ei lueta. Pidä vierailijat sivustollasi, kirjoittamalla aiheeseen sopivaa, kiinnostavaa ja helposti luettavaa tekstiä.

17) Luo laadukasta sisältöä

Varmaan jo kyllästyttää lukea samasta asiasta ”laadukkaasta sisällöstä”. Laadukkaalla sisällöllä on suora- ja epäsuora vaikutus hakukonesijoituksiisi. Suora vaikutus on esimerkiksi avainsanojen, kuvatekstien ja otsikoiden käyttö sisällössä. Epäsuoria vaikutuksia on vastaavasti sivustolla vietetty aika, poisklikkaukset sivulta, Palaavat vierailijat ja Chrome kirjanmerkit. Vaikka aihe on jo selvä ja kristallinkirkas, kiinnitä laadukkaaseen sisältöön huomiota erittäin paljon ja sivusi nousee hakukoneissa hyville sijoituksille.

18) Minimoi klikkausten määrä

Etusivu on sivustosi tärkein sivu myös hakukoneiden mielestä. Lähelle etusivua sijoittuvat sivut saavat Googlelta paremman PageRank arvon.

Pyri pitämään muut sivustosi sivut enintään kolmen klikkauksen päässä etusivusta. Jos ne ovat kauempana, sijoittuminen hyvin hakukoneissa on haastavampaa.

19) Kannusta kommentoimaan

Asiallinen kommentointi artikkeleihisi parantaa sijoitustasi hieman hakukoneissa. Jos saat yhdistettyä lukijat artikkeleihisi, Google nostaa sivusi sijoituksia todennäköisemmin.

20) Huomioi käyttäytymismalli

Kiinnitä huomiota tähän! Google RankBrain analysoi ihmisten käyttäytymistä kotisivuillasi. RankBrain tärkein tehtävä on selvittää, ovatko vierailijasi tyytyväisiä sisältöösi ja tekevät sen perusteella päätelmiä sivustosi tai artikkelisi laadusta. RankBrain mittaa esimerkiksi kotisivuilla vietettyä aikaa ja muita vastaavia tekijöitä.

Jos artikkelisi ti sivustosi kiinnostaa vierailijoita, nouset kuin ohjus Googlen hakutuloksissa. Sama toisinpäin: tipahdat hakukoneiden tuloksissa aika nopeasti, jos sisältösi ei kiinnosta vierailijoita.

Sisällön pitää olla yhteensopiva otsikon kanssa. Älä houkuttele vierailijoita otsikolla, joka ei vastaa artikkelisi sisältöä.

Jos haet Googlesta vaikka ”kasvisruokavaliota”, et luonnollisesti ole varmaankaan kiinnostunut moottoriajoneuvojen varaosista. Tämä on ylimitoitettu esimerkki, mutta saat käsityksen tarkoituksesta.

Mitä saisi olla?

Kotisivut yritykselle

Haluatko edullisesti yrityksesi näköiset kotisivut, joilla erotut kilpailijoistasi ja saat parempia tuloksia netissä?

Edulliset kotisivut kotisivukaupasta

Valitse kotisivut yrityksellesi sadoista vaihtoehdoista ja saat ne käyttövalmiina yhdessä arkipäivässä.

Ota yhteyttä ja kysy lisää