blog01
owner

Avainsanatutkimus: Kuinka valitset oikeat avainsanat?

Avainsanatutkimus: Kuinka valitset oikeat avainsanat?

Oletko ajan tasalla uusimmista avainsanatutkimuksen suuntaviivoista? Avainsanatutkimus on ollut aina olennainen osa hakukoneoptimointia ja hakukonemarkkinointia, eikä se muutu myöskään nyt.

Joskus voi olla vaikea pysyä Googlen perässä, kun hakukäyttäytyminen ja hakuohjeet muuttuvat jatkuvasti. Jos haluat kotisivusi tuottavan parempia tuloksia oikeilla avainsanoilla, sinun pitää tietää miten teet avainsanatutkimuksen ja miten löydät sivuillesi oikeat avainsanat.

Tästä on kyse tässä oppaassamme. Tavoitteenamme on, että oppaan lopuksi ymmärrät, miten avainsanatutkimus tehdään ja miten käytät avainsanoja kotisivuillasi. Oppaan sisällysluettelolla voit helposti rullata haluamaasi kohtaan artikkelissamme. Opit löytämään oikeat avainsanat!

Valmis? Eiköhän sitten aloiteta selvittämään ne oikeat avainsanat

Mitä avainsanat ovat?

Avainsanat ovat

  • Sanoja ja lauseita, joita ihmiset etsivät
  • Sanoja ja lauseita, jotka kuvaavat kirjoitettuja aiheita

Ihanteellisessa maailmassa oikeat avainsanat kaventavat tietoa etsivien ja tietoa tarjoavien välistä kuilua sekä auttavat ihmisiä löytämään hakemansa tiedon hakukoneista.

Avainsanatutkimuksen tarkoitus on selvittää oikeat avainsanat, joilla ihmiset hakevat tietoa hakukoneista. Silloin sinä voit käyttää oikeita avainsanoja saadaksesi potentiaaliset asiakkaat kotisivuillesi.

Miksi teet avainsanatutkimuksen?

Otsikon kysymykseen jo lyhyesti vastattiin edellisessä kappaleessa: teet avainsanatutkimuksen saadaksesi potentiaaliset asiakkaat kotisivuillesi ja sitä kautta lisää myyntiä – yksinkertaista. Pureudutaan otsikon aiheeseen kuitenkin vielä vähän tarkemmin…

Kuten aiemmin tuli mainittua, avainsanatutkimus on merkittävä osa hakukoneoptimointia. Oikeat avainsanat ovat tärkeä hakukonesijoitukseen vaikuttava tekijä, jota Google käyttää sijoittaessaan kotisivujesi sisältöä hakukonetuloksiinsa. Kun avainsanat on oikein lisätty kotisivuillesi, Google huomaa sen ja saat parempia sijoituksia oikeilla avainsanoilla.

Avainsanatutkimuksen tarkoituksena on ajatella kuin potentiaaliset asiakkaasi ja sisällyttää asiakkaidesi ajatusmaailma sisältöstrategiaasi. Kun tiedät mitä kohderyhmäsi etsii, voit optimoida kotisivujesi sisällön vastaamaan kohderyhmäsi tarpeita.

Loppujen lopuksi avainsanatutkimus ei tue pelkästään sisällön luomista kotisivuillesi, vaan se on kokonaisuudessaan tehokasta myynnin- ja markkinoinnin tukemista. Se myös auttaa PPC (pay per click) mainonnassa ja kilpailutilanteen analysoimisessa valituilla avainsanoilla.

Selvittämällä mitä avainsanoja kilpailijasi käyttävät, voi hyödyttää myös sinun sisältöstrategiaasi oikein toteutettuna. On olemassa hyviä työkaluja, joilla voit selvittää avainsanakohtaista kilpailutilannetta oman sisältöstrategiasi optimoimiseksi.

Lue Lisää

Avainsanatyökalut

Onko avainsanatutkimus enää 2019 tarpeellinen ja miten haku on muuttunut?

Toiset miettivät, onko avainsanatutkimus tarpeellinen? Lyhyesti vastattuna KYLLÄ. Jos taas haluat tehdä hakukoneoptimointia vuoden 2006 tavalla, ei sinun tarvitse tehdä avainsanatutkimusta – tosin ei kannata tuloksistakaan haaveilla.

Aiemmin avainsanatutkimuksen keinona oli keinotekoisesti tyrkyttää avainsanoja Googlelle. Avainsanat joilla ihmiset etsivät tietoa Googlesta, saatiin nykyään kyseenalaisin menetelmin esille esimerkiksi toistamalla samaa sanaa sivuilla moneen otteeseen. Sisällön laatua pidettiin vähemmän tärkeänä ja merkityksellisempää oli oikea avainsanatiheys, eli millä prosenttiosuudella valittu avainsana esiintyy muussa tekstissä. 

Tämä lähestymistapa ei enää nykyään toimi. Itse asiassa Google nykyisin ennemmin rankaisee, kuin palkitsee keinotekoisesta optimoinnista. Google hämmästyttää jatkuvasti algoritmillään, koska Google pystyy erinomaisesti tarjoamaan sopivaa sisältöä hakusanoille ja auttaa tehokkaasti ihmisiä löytämään etsimänsä Googlesta. Tässä prosessissa oikeat avainsanat tulevat merkityksellisiksi.

Tästä aiheesta lisää vielä tässä oppaassa, mutta alla pari hyvää esimerkkiä tämänpäiväisestä hakukoneoptimoinnista:

Kuvan alaosa: Semanttiset hakutulokset auttavat sinua optimoimaan kotisivujesi sisältöä ensisijaisesti ihmisille ja toissijaisesti boteille.

Avainsanatyyppien ymmärtäminen

Ennen kuin aloitat avainsanatutkimuksen, on tärkeää ymmärtää, miten avainsanat luokitellaan.

Yksi tapa kuvata avainsanoja on pääavainsana, avainsanalauseke ja pitkät avainsanat (englanniksi esimerkiksi: head, body, long tail keywords). Sinänsä termeillä ei ole niinkään merkitystä, vaan mitä niillä tarkoitetaan:

Voit nähdä yllä mainittuja avainsanakuvauksia monilla muillakin termeillä, mutta kuten mainittua – tärkeintä, että ymmärrät niiden tarkoituksen.

Tärkein asia on avainsanan erityisyys, mitä pidempi avainsana – sen erityisempi se on. Mitä erityisempi avainsana, sen tarkempi sen hakutulos on ja sitä vähemmän hakutuloksia.  Toisin sanoen erityisemmillä avainsanoilla saat todennäköisesti parempia sijoituksia ja tuloksia Googlessa.

Neil Patel on tehnyt hyvän visualisoinnin aiheesta, joka on vapaasti suomennettu oheisessa kuvassa.

Käytännössä tämä tarkoittaa seuraavaa:

Tietoa etsivien näkökulmasta ajateltuna: mitä tarkemman hakusanan kirjoittaa, sen parempia hakutuloksia hakukone esittää. Oikeat avainsanat eivät tarkoita yhtä tai kahta sanaa, oikeat avainsanat voivat olla tehokkaita myös lyhyinä lauseina.

Ymmärsit varmaan idean ja osaat nyt hyödyntää sitä omassa sisällössäsi.

LSI - Semanttiset avainsanat

Toinen termi, jota nykyään käytetään paljon: semanttiset avainsanat. Todellinen sanahirviö suomeksi, mutta jälleen tärkeintä on ymmärtää termin merkitys! Semanttiset avainsanat liittyvät semanttiseen indeksointiin (LSI = Latent Semantic Indexing). Tässä hakukone yrittää päätellä, mitä todella etsit hakukoneesta ja ehdottaa sinulle sopivia vaihtoehtoja. 

Jos etsit esimerkiksi Viking Linea, hakukone käyttää hakusanasi asiayhteyttä päätelläkseen sinua kiinnostavan sisällön. Hakukone yrittää pääteellä, kiinnostaako sinua Viking Linen esiintyjät, laivat, tax free tai muut vastaavat asiat.

Koska LSI auttaa hakukonetta tarjoamaan relevanttia sisältöä hakuusi liittyen, osa hyvää avainsanastrategiaa on LSI avainsanojen lisääminen kotisivujesi sisältöön. Jos haluat kokeilla LSI:n toimintaa käytännössä, kokeile kirjoittamalla Googlen hakukenttään jotain sinua kiinnostavaa ja katso millaisia tuloksia Google sinulle ehdottaa.

Katso myös Googlen hakutulossivun alareunassa olevia, vastaavia tuloksia. Jos muutat hakutermejä, alareunassa oleva luettelo poistuu.

Hyvä työkalu, varsinkin englanninkielisten LSI avainsanojen etsimiseen on esimerkiksi LSIGraph. Se antaa sinulle Googlea pidemmän listan LSI avainsanoista, mutta useimmissa tapauksissa (Suomessa) jo Googlekin on täysin riittävä. Semanttisten avainsanojen käyttö antaa sivustosi sisällölle enemmän merkitystä ja ulottuvuutta, vaikka osa LSI avainsanoista saakin sinut miettimään niiden yhdenmukaisuutta hakemasi sisällön kanssa.

Mitä hakukoneen käyttäjät hakevat? Avainsanojen tarkoituksen ymmärtäminen

Avainsanojen tarkoituksen ymmärtäminen. Avainsanoja voi kuvailla miten vain: pääavainsana, avainsanalauseke, pitkät avainsanat… mutta pelkkä avainsanan termistön ymmärtäminen pelkästään ei riitä. Saadaksesi avainsanoista hyötyä markkinoinnissa, hakukoneoptimoinnissa ja sisällöntuotannossa – sinun pitää ymmärtää ihmisiä, jotka hakevat tietoa avainsanoilla. Tämä tekee sinusta ajatustenlukijan, joka pystyy tarjoamaan ihmisille juuri sitä, mitä he hakevat.

Kuten tavallista, myös avainsanojen tarkoitusta voi kuvailla monin eri tavoin. Esimerkiksi Practical Ecommerce kirjoittaa artikkelissaan neljästä avainsanakategoriasta:

Miten nämä sitten eroavat toisistaan? Kuvaus tyypillisesti hakuprosessista auttaa ymmärtämään eroavaisuuksia.

Oletetaan, että olet ostamassa puhelinta. Aloitat etsimisen todennäköisesti informatiivisilla avainsanoilla, selvittääksesi tarjolla olevat vaihtoehdot. Nämä ovat kysymyksiin perustuvia lauseita, joissa kysytään miksi, missä ja miten.

Tehdessäsi ensimmäisen haun hakukoneilla, saatat löytää hakutuloksista pari sinua kiinnostavaa puhelinta. Selvittääksesi lisää löytämistäsi puhelimista, kirjoitat hakukenttään puhelimen merkin, löytääksesi puhelimen oman sivuston ja lukeaksesi lisää puhelimista – tämä on navigointihaku.

Kun alat vertailemaan puhelimia ja niiden ominaisuuksia käyttämällä hakukonetta, tämä on tutkinnallinen haku ja jossakin määrin myös informatiivinen.

Toiminnallinen haku vastaavasti sisältää usein sanoja, kuten osto, ostaminen, tilaaminen, jne. Toiminnallisessa haussa on toiminnallisuus tehdä jotakin ja usein kuvaus siitä, mitä henkilö etsii tai haluaa tehdä. Kaupallisten avainsanojen tarkoitus on liittyä liiketoimintaan ja houkutella ostavia asiakkaita.

Moz erottelee avainsanat Googlen ohjeiden perusteella seuraavasti:

Vaikka navigointia koskevat avainsanat pysyvät samoina, toiminnalliset ja informatiiviset avainsanat vaihtelevat riippuen siitä, tehdäänkö haku web-hakuna vai älykkään avustajan (IPA = Intelligent Personal Assistance) kautta. Älykäs avustaja on esimerkiksi Siri, Cortana tai muu vastaava.

Google listaa ohjeissaan neljä erilaista hakutyyppiä:

Kun osaat kategoroida avainsanatutkimuksesi avainsanat, voit käyttää tietoa helpottamaan sisältöstrategiasi toteuttamista. Näin pystyt varmistamaan, että tarjoat käyttäjille heidän hakemaansa tietoa. Esimerkiksi tämä artikkeli neuvoo sinua valitsemaan oikeat avainsanat ja on sisällöltään informatiivinen, eikä artikkelilla ole suoraa kaupallista tarkoitusta.

Avainsanatutkimuksen aloittaminen

Kuten jo olet varmasti huomannut, avainsanojen ja avainsanatutkimuksen tehtävänä on auttaa palvelujasi tai tuotteitasi etsiviä henkilöitä löytämään kotisivullesi. Kun palvelujasi hakevat henkilöt löytävät kotisivuillesi, he ovat löytäneet etsimänsä ja sinä saat potentiaalisen asiakkaan kotisivuillesi – kaikki saavat mitä haluavat.

Miten laadit listan avainsanaoista ja avainsanalauseista, joita käytät kotisivullasi?

Jos tunnet oman liiketoimintasi hyvin, tiedät mitä asiakkaasi omalta toimialaltasi etsivät. Laadi lista mahdollisista avainsanoista Exceliin tai CSV-tiedostoon, koska useimmat avainsanatyökalut mahdollistavat tietojen viemisen näistä tiedostomuodoista suoraan.

Etsi avainsanaasi liittyviä termejä Google haulla ja katso halutulosten alareunaan tulevia ehdotuksia. Google on helppo ja hyvä keino etsiä avainsanakokonaisuuksia.Ajattele ns. siemen-avainsanoja tehdessäsi avainsanatutkimusta. Nämä ovat avainsanoja, joissa ei ole muuttujia ja ne ovat avainsanatutkimuksen rakennuspalikoita. Esimerkiksi hakukoneoptimointi on siemen-avainsana ja Hakukoneoptimointi: Opas tekstin suunnitteluun on pitkä avainsana.

Voit myös selvittää millä sanoilla ihmiset tulevat jo nyt kotisivuillesi. Tätä tietoa voit hyvin käyttää hakukoneoptimointisi ja markkinointisi tehostamiseen. Voit selvittää nämä sanat Google Analytics ja Google Search Console työkaluilla.

Älä unohda paikallisen haun merkitystä! Paikallinen haku on erinomainen tapa erottua helpommin Googlen hakutuloksissa, varsinkin jos toimit paikallisesti jollakin tietyllä alueella. Paikallisen haun merkitys on nykyään korostunut entisestään, kun ihmiset liikkuvat paljon. Sama pätee kausiluonteisiin hakuihin, näet esimerkiksi Googlen työkaluilla milloin ihmiset mitäkin tietoa hakevat

Tällä pääset jo alkuun avainsanatutkimuksessasi. Jos haluat avainsanoiltasi enemmän, käytä siihen tarkoitettuja työkaluja ja aikaa. Tutki jo käyttämiäsi termejä ja etsi uusia avainsanoja löytääksesi oikeat avainsanat, joilla saat uusia kävijöitä kotisivuillesi.

Parhaat avainsanatyökalut

Monet alla olevista työkaluista auttavat sinua analysoimaan kotisivujasi enemmänkin, kuin pelkkien avainsanojen osalta. Työkalut ovat hyödyllisiä myös pelkkien avainsanojenkin etsimiseen ja useilla työkaluilla saat tietoa avainsanan hakumäärästä, sijoituksesta Googlessa, avainsanan arvoa CPC (hinta per klikkaus) mainonnassa, avainsanan kilpailutilanteen ja paljon muuta. Työkaluja avainsanojen tutkimiseen on kymmeniä, joista listaamme muutaman hyvän.

Ahrefs on lähes täydellinen työkalu avainsanojen tutkimiseen. Se tuottaa suurimman määrän avainsanaideoita ja sillä saa selvitettyä kilpailijoiden käyttämät avainsanat.

Google avainsanojen suunnittelija löytyy kaikilta AdWords tileiltä (jonka luominen on ilmaista). Se näyttää avainsanaideat, volyymit, kilpailun ja paljon muuta.

SEMrush tarjoaa avainsanatietoa ja auttaa löytämään avainsanoja, jotka liittyvät tärkeimpiin hakutermeihin. Sopii paremmin isommille yrityksille, kuin yksittäiselle kotisivulle.

Übersuggest on ilmainen ja hyödyntää Googlen automaattista täydennystä. Übersuggestin avulla löydät helposti paljon avainsanoja.

KeywordTool.io on helppo- ja nopeakäyttöinen, ilmainen työkalu avainsanojen etsimiseen. Keyword Tool on hyvä työkalu sisältöstrategian tueksi, tosin hakutuloksien tarkempia tietoja saa vain ostamalla maksullisen version.

Avainsanatyökaluja on kymmeniä ja osa toimii suomenkielellä paremmin ja osa huonommin. Yllä olevien työkalujen avulla pääset varmasti jo pitkälle omassa avainsanatutkimuksessasi ja niissä riittää tekemistä pitkäksi aikaa.

Kerromme tarkemmin avainsanatyökaluista toisessa artikkelissamme.

Lue Lisää

Avainsanatyökalut

Avainsanatutkimus: Mitä seuraavaksi?

Kun olet kokeillut avainsanatyökaluja jonkin aikaa, sinulla on jo käsitys avainsanoista, joilla ihmiset etsivät palvelujasi. Miten tiedät, miten käytät löytämiäsi uusia avainsanoja?

Jos suunnittelet käyttäväsi avainsanoja mainostamiseen, lisää avainsanasi Google AdWords avainsanasuunnittelijaan ja saat selville parhaan vaihtoehdon tähän tarkoitukseen. Vaikka huomaat suosituimpien avainsanojen olevan melko kalliita klikkauskohtaiselta hinnaltaan, voit saavuttaa hyviä tuloksia myös hieman vähemmän suosituilla avainsanoilla. 

Jos aiot käyttää avainsanojasi hakukoneoptimointiin, sisällön luomiseen ja markkinointiin, sinua todennäköisesti kiinnostaa saada mahdollisimman hyvä sijoitus avainsanoillasi ilmaiseksi. Tähän vaikuttaa avainsanan vaikeus ja avainsanamahdollisuus, jonka voit selvittää avainsanatyökaluilla. Toisin sanoen, sinun pitää löytää sopivat avainsanat: liian vaikealla avainsanalla kestää kauan nousta hakutulosten ensimmäiselle sivulle ja vastaavasti helpolla (ei kilpaillulla) avainsanalla kukaan ei hae palvelujasi Googlesta.

Voit myös jakaa avainsana luettelosi strategisesti. Osa avainsanoista liittyy suoraan liiketoimintaasi ja toiset avainsanat liittyvät enemmän käyttäjän hakemaan informaatioon. Voit myös ryhmitellä avainsanasi aihealueittain ja käytät tiettyjä avainsanoja tiettyjen artikkeleiden aiheen mukaan tai vastaavasti, avainsanat voivat liittyä sivulla esiteltyyn palveluun.

Muista myös, mitä puhuimme avainsanojen tarkoituksesta. Sinun pitää luoda sisältöä vastaamaan monipuolisesta erityyppistä sisältöä. Toisin sanoen: älä keskity pelkästään kaupallisiin avainsanoihin, koska ihmiset käyttävät myös muita avainsanoja tiedon etsimiseen ennen ostopäätöstä. Hyvä sisältö- ja markkinointistrategia sisältää monipuolisesti avainsanoja eri tarkoituksiin.

Ota yhteyttä

Kiitos kun jaksoit lukea tänne asti tekstiä, joka saattoi välillä olla vaikeasti ymmärrettävää ja haastavasti artikuloitu. Toivottavasti oppaasta on sinulle hyötyä, kun avainsanatutkimus on sinun yrityksellesi ajankohtainen.

Voisimme kuitenkin todeta Suomessa hakukonenäkyvyyden saavuttamisen olevan huomattavasti helpompaa, kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa. Jos teet avainsanatutkimuksen hyvin ja näet hieman vaivaa kotisivujen sisällön tuottamiseen, menestymisen mahdollisuudet hakukoneissa ovat erinomaiset!

Mikäli tarvitset kotisivuja esimerkiksi blogilla, ajankohtaista osiolla tai vaikka palvelujesi esittelemiseen, ota meihin yhteyttä. Asiantuntijamme kertovat sinulle tehokkaita ratkaisuja kotisivuvaihtoehdoiksi ja voit aloittaa noususi Googlen kärkipaikoille!

Mitä saisi olla?

Kotisivut yritykselle

Haluatko edullisesti yrityksesi näköiset kotisivut, joilla erotut kilpailijoistasi ja saat parempia tuloksia netissä?

Edulliset kotisivut kotisivukaupasta

Valitse kotisivut yrityksellesi sadoista vaihtoehdoista ja saat ne käyttövalmiina yhdessä arkipäivässä.

Ota yhteyttä ja kysy lisää